Ajusto
Haag
15 nov. 2021

Hoe kunt u uw haag correct snoeien?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 3 minuten

Een haag snoeien: het is zo’n vertrouwd straatbeeld dat we al eens durven te vergeten hoe moeilijk het in werkelijkheid is. We hebben namelijk allemaal het beeld in ons hoofd van een buurman of familielid die op een ladder staat met een heggenschaar. Toch is uw haag snoeien niet zo evident. Het vereist heel wat voorbereiding en knowhow. Of het nu gaat om het snoeien of het opnieuw vormgeven van uw hagen, een professionele tuinman staat voor u klaar.

De voorbereiding: van het project tot de haag

Uw haag snoeien? Daar begint u beter niet onbezonnen aan. U moet uw haag kennen, kiezen welke vorm u hem wilt geven en het juiste materiaal in huis halen. Goed snoeien betekent dat u uw haag regelmatig snoeit, een esthetisch geheel nastreeft en rekening houdt met de eigenschappen van de plant. Een haag beschermt namelijk niet gewoon tegen wind of ongewenste blikken. Het is een levend wezen.

Zo heeft u voor een liguster-, laurier- of buxushaag, bijvoorbeeld, specifiek knipgereedschap nodig en moet u rekening houden met aparte onderhoudsrichtlijnen. De lengte, de breedte, de diepte en de diameter van de takken zijn bepalend voor het soort snoeiwerk en het gebruikte gereedschap.

Zoals bij alle buitenwerken, hebt u aangepaste kleding en gereedschap nodig. Handschoenen, een veiligheidsbril, een gezichtsmasker, een helm en oordopjes zijn voldoende. Een trapladder, dubbele of zelfs driedubbele ladder of steiger kan noodzakelijk zijn. Ook een hark en iets om het snoeiafval mee weg te dragen mogen niet ontbreken, ongeacht of u achteraf wilt composteren of niet. Ten slotte moet u goed nadenken over welke snoeischaar u wilt gebruiken.

Het materiaal: de juiste heggenschaar kiezen

Een gewone heggenschaar is ecologisch en niet zo duur. Het is een aantrekkelijk werktuig, maar wel vermoeiend. De repetitieve knipbewegingen die veel kracht vergen kunnen leiden tot een peesontsteking. Een elektrische heggenschaar is in dat geval een praktischer, doeltreffender alternatief. Veel draadloze heggenscharen die aan particulieren worden verkocht, hebben echter geen sterke accu. Het duurt bovendien lang om ze opnieuw op te laden. En wie wil er nu graag een snoeibeurt onderbreken? De uren verstrijken, het weer verandert, en uw hele plan dreigt in het water te vallen. De heggenschaar verliest kracht, blijft haken en beschadigt takken. Eén verkeerde beweging of vermoeidheid kunnen snel tot blessures leiden.

In de meeste gevallen is de elektrische heggenschaar met snoer het meest geschikt. Wel moet u oppassen dat u het snoer niet doorsnijdt met uw eigen schaar. Deze schaar is ideaal voor middelgrote tot grote heggen die u regelmatig moet onderhouden. Het is een overwogen keuze in termen van autonomie, kracht en veiligheid. Voor grotere klussen, waar er meer moet gebeuren dan een simpele onderhoudsbeurt, wordt een heggenschaar op benzine aanbevolen. Deze schaar is krachtiger en heeft meer autonomie dankzij zijn benzinemoter, maar hij is ook duurder, zwaarder en moeilijker te hanteren.

Het snoeien: beter snoeien om minder te snoeien

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moeten hagen niet even intensief onderhouden worden als een gazon. Het is belangrijk dat u de plant kent en hem voldoende zon en water geeft. Wat het snoeien betreft, zijn één of twee snoeibeurten meestal voldoende: een grondige snoeibeurt aan het einde van de winter, en een licht onderhoud aan het begin van de zomer of in de herfst, afhankelijk van de soort. Snoeien gebeurt meestal met een touw dat tussen twee staken wordt gespannen. Vergeet ook niet dat u altijd van onderen naar boven moet snoeien, in de richting van de takken.

Hoe beter u snoeit, hoe minder u uw haag moet onderhouden. Afhankelijk van de vorm die u voor ogen heeft, kunt u vanboven of vanonderen beginnen te snoeien. De vorm kan rond of rechthoekig zijn en de top kan smaller of breder zijn. Afhankelijk van de eigenschappen van de plant kunt u naar hartenlust spelen met alle mogelijke vormen die de vormsnoeikunst toelaat. De telescopische heggenschaar is hierbij uw beste bondgenoot. Heggenscharen op benzine zijn meestal voorbehouden aan professionele tuiniers en landschapsarchitecten. Zodra hij klaar is met snoeien, kan de tuinarchitect ook uw groenafval afvoeren.

Let op: sommige struiken, zoals oleanders of palmbomen, worden langzaam afgebroken en zijn giftig en schadelijk als ze als brandhout worden gebruikt. Voorzie dus niet alleen voldoende opslagruimte, maar ga ook zo snel mogelijk naar het containerpark.

Het geeft erg veel voldoening wanneer uw haag correct gesnoeid is Er zijn veel methodes en trucs die van u na verloop van tijd een echte heggenschaar-warrior maken. Aarzel in de tussentijd niet om een professionele tuinman in te schakelen als u advies nodig hebt en als u grote of delicate snoeiwerken wilt uitvoeren. Als u de persoonlijke en financiële investering en het resultaat in overweging neemt, is een professionele tuinman misschien wel de beste keuze. Weet u niet wat het beste is? Een gratis offerte geeft u meteen alle antwoorden die u zoekt.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto