Ajusto
tuinhuis
01 mrt. 2022

Een tuinhuis bouwen in 5 stappen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een tuinhuis is een essentieel onderdeel van uw tuin. Het biedt niet alleen onderdak aan uw planten tijdens de winter, maar is ook de ideale plek om uw tuingereedschap in op te bergen. Wij vertellen u wat u moet doen om een tuinhuis te bouwen.

De wetgeving

Voor u uw tuinhuis bouwt, moet u zich goed informeren over de geldende wetgeving. In België verschillen de verplichtingen van gewest tot gewest. Als u in Wallonië woont, hebt u geen stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis als de oppervlakte kleiner is dan 20 m². De hoogte van het dak mag niet meer dan 3,5 meter bedragen.

In Vlaanderen is de toegestane oppervlakte zonder vergunning 40 m². De kroonlijst mag niet hoger zijn dan 2,5 meter. In Brussel wordt deze oppervlakte teruggebracht tot 9 m². Is uw tuinhuis groter? Dan moet u een stedenbouwkundig attest invullen en een bouwvergunning aanvragen.

De juiste locatie

Als u de voorschriften kent, kunt u de grootte van uw tuinhuis bepalen. Vervolgens moet u de locatie kiezen. Om ervoor te zorgen dat u zolang mogelijk van uw tuinhuis kunt genieten, kiest u het best een plaats uit de buurt van een boom of een heg. Vocht kan het hout namelijk aantasten.

Het is belangrijk een vlakke ondergrond te kiezen om de constructie te vergemakkelijken en de stevigheid te garanderen. Hou er ook rekening mee dat het tuinhuis op 3 meter van de perceelgrens vooraan moet staan en op 1 meter van de perceelgrens achteraan.

De juiste materialen

Zodra u ook de locatie kent, is het tijd om de bouwmaterialen te kiezen. Wat u precies kiest, hangt af van verschillende factoren. Bent u op zoek naar stevige materialen? Dan zijn staal en beton een goed idee. Of u kunt kiezen voor een ecologische oplossing en dus materialen die minder vervuilend zijn. Ook het oog wil wat, natuurlijk. Het liefste past het tuinhuis bij de rest van uw buiteninrichting.

Op basis van al deze criteria wordt er vaak gekozen voor hout. Maar ook PVC en metaal zijn populair en geven uw tuinhuis een moderne uitstraling.

De voorbereiding

Wanneer u een tuinhuis bouwt, heeft u verschillende materialen en gereedschappen nodig. Denk aan balken, palen, multiplex of planken. Als gereedschap hebt u een zaag, een rubber hamer, een freesmachine en een boor nodig.

Merk op dat de lijst van materialen en gereedschappen langer kan zijn, afhankelijk van het bouwmateriaal en de grootte van de schuilplaats.

De bouw van het tuinhuis

De laatste stap is het bouwen van uw tuinhuis. U begint met de fundering. Die moet sterk genoeg zijn om uw tuinhuis zo lang mogelijk te laten meegaan. Een betonplaat van 10 tot 15 cm volstaat voor de fundering. Wacht tot het beton is gedroogd voordat u met de bouw begint.

Zodra het beton droog is, kunt u het skelet van uw tuinhuis opbouwen en de wanden plaatsen. Plaats vervolgens het dak en als laatste de deur en het raam, als u dat heeft voorzien.

Waarom een professional inschakelen?

Een tuinhuis bouwen is een tijdrovend proces. Bovendien is het niet gemakkelijk om het juiste materiaal en gereedschap te vinden als u geen kennis heeft van klussen. Een tuinhuis vereist namelijk specifiek gereedschap waarover u niet noodzakelijk beschikt. Het is een slimme zet om een beroep te doen op een vakman die gespecialiseerd is in buitenwerken.

Deze specialist voert het buitenwerk in een mum van tijd uit. Bovendien houdt hij rekening met de inrichting van uw tuin. Hij zal een robuuste constructie opzetten die zo lang mogelijk meegaat. Aarzel niet om een gratis prijsofferte te vragen om uw budget te plannen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto