Ajusto
stroompanne
10 feb. 2020

Stroompanne: wat nu?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 1 minuut

Een stroompanne is een veel voorkomende situatie die we allemaal al eens hebben meegemaakt. Toch weten veel mensen niet hoe ze moeten reageren en wat ze moeten doen. Hier vertellen we u welke stappen u kunt ondernemen.

1. Lokaliseer de oorzaak van de stroompanne

Allereerst moet u nagaan of de stroompanne lokaal of algemeen is. Ga hiervoor naar u zekeringskast en kijk of er geen zekering gesprongen is. Als er een in de uit-stand staat, betekent dit dat de panne zich tot uw huis beperkt. Er is dus geen sprake van een algemene of regionale stroompanne. Een zekering springt gewoonlijk wanneer het net overbelast is. Er zijn dan met andere woorden te veel elektrische apparaten tegelijkertijd in gebruik.

Als er geen zekering gesprongen is, is de stroompanne waarschijnlijk algemeen. Ga dan eens kijken of de lichten op straat branden en vraag aan uw buren of ze ook zonder stroom zitten. Als u merkt dat de hele buurt in het donker zit, kunt u er zeker van zijn dat de stroompanne algemeen is. En dan is er niets dat u kunt doen, behalve afwachten! U kunt in dat geval ook steeds contact opnemen met uw netbeheerder om de stroompanne te melden en te vragen hoelang het zal duren om de panne op te lossen.

2. Test uw elektrische apparaten

Als de stroompanne te wijten is aan een overbelaste zekering, kunt u zelf actie ondernemen. In dit geval is het belangrijk om uit te zoeken welke apparaten het net overbelasten. Een lamp, een elektrisch vuurtje, een broodrooster... De mogelijkheden zijn eindeloos! Deze stap is heel belangrijk omdat de panne soms veroorzaakt kan worden door een defect apparaat. En dat wilt u natuurlijk vinden! Ontkoppel alle apparaten die aangesloten zijn op de gesprongen zekering en sluit ze dan een voor een opnieuw aan. Per apparaat dat u opnieuw aansluit, reset je ook de zekering, zodat u makkelijk kunt bepalen welk apparaat schuldig is.

3. Uw stroomkring kan ook het probleem zijn

Hoewel algemene pannes regelmatig voorkomen, is het belangrijk om uw eigen elektrische circuit niet te verwaarlozen. Een gebrekkige isolatie op uw stroomkring of problemen met de kabels kunnen namelijk voor kortsluiting zorgen in uw stroomkring. Als u de oorzaak van de panne dus niet kunt vinden, is het geen slecht idee om een gekwalificeerde elektricien in te schakelen die de oorzaak kan achterhalen en de panne oplossen. Als uw stroomkring de oorzaak is, dan is het belangrijk om uw elektrische installatie gelijkvormig te maken, zodat hij aan de wettelijke normen voldoet. Dat is overigens bij wet verplicht.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto