Ajusto
stappen nieuwe dakconstructie
05 mrt. 2024

De belangrijkste stappen bij een nieuwe dakconstructie

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Een nieuw dak aanleggen, is een groot project dat u liever niet overhaast aanpakt. Elk aspect moet zorgvuldig worden uitgewerkt, van het initiële ontwerp tot de finale afwerking. Alleen zo kunt u er zeker van zijn dat u lang kunt genieten van een solide en mooi dak. In dit artikel overlopen we de belangrijkste stappen bij de constructie van een nieuw dak.

Planning en ontwerp van het dak

De eerste stap bij de bouw van een nieuw dak is de planning en het ontwerp. In deze fase staat u stil bij de specifieke behoeften van uw woning en kiest u een stijl die past bij de algehele architectuur. De keuze van het juiste materiaal is cruciaal in deze fase. In België is het weer erg wisselvallig, waardoor u liever materialen kiest die weersbestendig en duurzaam zijn. Populaire opties zijn dakpannen, leien, bitumen en EPDM, elk met hun eigen voordelen op het vlak van duurzaamheid, onderhoud en uiterlijk.

Constructie van het dak en installatie van isolatie

Zodra het ontwerp klaarligt, is het tijd voor de constructie. Het skelet moet stevig aangelegd zijn om het gewicht van de dakmaterialen te dragen en uw woning te beschermen tegen sneeuw, wind en regen. Ook de isolatie moet zorgvuldig geïnstalleerd worden. Goede isolatie houdt u niet alleen warm in de winter en koel in de zomer, maar voorkomt ook dat u onnodig veel energie verspilt. Ten slotte moet u voldoende ventilatie voorzien om vocht- en condensatieproblemen te voorkomen die uw woning op lange termijn kunnen schaden.

Afvoer en afwerking

Een vaak onderschat aspect van een dakconstructie is het afvoersysteem. De goten en regenpijpen moeten correct ontworpen en geïnstalleerd zijn om regenwater effectief weg te voeren. Kan vocht niet weglopen? Dan kunnen er na verloop van tijd lekken ontstaan en krijgt u te maken met structurele schade. Omdat een dak ook mooi mag zijn, mag u de uitstraling zeker niet uit het oog verliezen. Vooral bij dakkapellen, de schoorsteen en het ventilatiesysteem kunt u een persoonlijke toets toevoegen.

Een gekwalificeerde professional kiezen

De bouw van een dak is een complex proces dat gespecialiseerde expertise vereist. Om deze reden is het sterk aanbevolen om een gekwalificeerde professional in te schakelen. Een ervaren dakdekker garandeert niet alleen dat alle technische aspecten correct worden uitgevoerd, maar ook dat het dak wordt geïnstalleerd volgens de Belgische bouwnormen. Bovendien kan een professional waardevol advies geven over het onderhoud van uw dak, zodat u er nog lang van kunt genieten.

Conclusie

De bouw van een nieuw dak is een aanzienlijke investering die de waarde van uw woning positief beïnvloedt. Door elk aspect grondig uit te werken, van de materiaalkeuze tot de professionele installatie, kunt u een dak creëren dat niet alleen mooi is, maar ook functioneel en duurzaam. Aarzel niet om een gekwalificeerde professional in te schakelen om uw project veilig en kwalitatief te laten verlopen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto