Ajusto
nieuwe elktrische installatie
27 sep. 2022

Mijn elektrische installatie: alles opnieuw doen of gelijkvormig maken

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen het volledig opnieuw plaatsen van uw elektrische installatie en ze in overeenstemming brengen. Dit onderscheid lijkt misschien subtiel, omdat het resultaat van beide ingrepen een veilige installatie die aan de wet voldoet, maar in werkelijkheid is het dat niet. Er zijn namelijk heel wat verschillende op het vlak van de feitelijke werkzaamheden en de administratieve taken.

Wat is er zo bijzonder bij een nieuwe elektrische installatie?

Als we het hebben over de reconstructie van het elektrische systeem, bedoelen we echt een volledige vernieuwing van het huidige systeem. Dat verloopt als volgt:

  1. Eerst moet de huidige elektrische installatie volledig worden verwijderd: we beginnen bij de stoppenkast, gaan verder met de ruggengraat (de lijnen die beginnen vanaf de stoppenkast en zich vertakken in het huis), met de aftakdozen, met de leidingen die naar de servicepunten, de elektrische kabels en de platen gaan.

  2. Dan plaatsen we alle elementen die we zojuist hebben opgesomd opnieuw en bouwen we het systeem van nul op, in overeenstemming met de nieuwe wetgeving, zowel wat betreft het aantal servicepunten (contactdozen, schakelaars, enz.) als de plaatsing ervan. We zorgen ervoor dat alles voldoet aan de meest recente technische normen.

De reconstructie van de elektrische installatie vereist altijd metselwerk, al was het maar om de banen te creëren waarin de nieuwe kabelgoten worden geplaatst.

Wat is er zo bijzonder aan het gelijkvormig maken van een elektrische installatie?

Als we het hebben over het gelijkvormig maken van de elektrische installatie, dan doen we iets heel anders. We behouden de bestaande installatie en vervangen enkel verouderde elementen, die we veilig maken volgens de minimale vereisten in de huidige wetgeving.

Wanneer u uw installatie gelijkvormig maakt, vervangt u uiteindelijk ook alle onderdelen, maar verandert u daarentegen niets aan de plaatsing van de stopcontacten en schakelaars, verhoogt u het aantal leidingen niet en vervangt u ook de goten in de muur niet, waar de kabels doorheen lopen.
Dat is veel minder ingrijpend en een pak goedkoper.

Als u uw huis aan het renoveren bent, is het van nul beginnen, met een volledige reconstructie, de beste keuze. U breekt toch al alles af, dus wat heeft het voor zin om een oud systeem gelijkvormig te maken en uiteindelijk te eindigen met iets dat niet aan uw werkelijke behoeften voldoet?
Als u daarentegen moet ingrijpen in het systeem terwijl u in het huis woont, is gelijkvormigheid waarschijnlijk de beste oplossing.

Wettelijke verplichtingen

In geval van aan- of verkoop moet uw installatie worden gekeurd door een erkende instantie van uw keuze, binnen 18 maanden nadat de authentieke verkoopakte is getekend. Als u een woning huurt, moet ook deze voldoen aan de wettelijke vereisten.In ieder geval moet uw elektrische installatie regelmatig, om de 25 jaar, worden gecontroleerd.

Hoe kan Ajusto u helpen om uw elektrische installatie gelijkvormig te maken?

Met een Ajusto-elektricien bent u er zeker van dat het werk goed uitgevoerd wordt en u een gelijkvormigheidsattest zult ontvangen. Als het erkende controleorganisme toch zou weigeren het attest af te geven omdat een punt niet aan de eisen voldoet, zal Ajusto ervoor zorgen dat de elektricien het probleem oplost en er een tweede controle wordt uitgevoerd, zonder extra kosten voor u.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto