Ajusto
koolstofneutrale
20 okt. 2022

Enkele voornemens voor een meer koolstofneutrale levensstijl

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

De opwarming van de Aarde heeft een globaal bewustzijn gecreëerd. Politici komen samen op grote milieuconferenties en ook de bevolking gaat meer en meer op zoek naar manieren om het milieu te helpen. Een van de beste manieren waarop wij als individuen kunnen helpen, is door onze CO2-uitstoot te verlagen. Wij geven enkele tips.

Wat is koolstofneutraliteit?

We spreken van koolstofneutraliteit als de CO2-uitstoot in de atmosfeer en absorptie ervan door natuurlijke bronnen (bossen, oceanen) of kunstmatige bronnen (CO2-opslag) in evenwicht zijn. Op kleine schaal kan het moeilijk lijken om dat evenwicht te bereiken. Toch kan iedereen stappen ondernemen om zijn of haar CO2-uitstoot te verminderen.

Eet minder vlees

De cijfers zijn duizelingwekkend: 100 g rundvlees staat gelijk aan 1,48 kg CO2. Met andere woorden, als u 10 porties rundvlees uit uw maandmenu schrapt, vermindert u uw voetafdruk met ongeveer 15 kilo. Dat is evenveel als 120 km met de auto!

Rij trager

Ook al houdt snelheid niet altijd direct verband met de hoeveelheid CO2 die u uitstoot (het starten van uw auto verbruikt bijvoorbeeld veel brandstof), heeft onderzoek aangetoond dat uw koolstofuitstoot afneemt als u 10 km/u trager rijdt.

Isoleer uw woning beter

Thermische isolatie voorkomt dat u grote hoeveelheden warmte verliest. Daken, raamkozijnen, muren en deuren kunnen dus al veel mogelijkheden creëren. De Belgische regering heeft dit goed begrepen en biedt heel wat subsidies aan om mensen aan te moedigen isolatiewerkzaamheden uit te voeren. Bovendien is het sterk aangeraden om een beroep te doen op een vakman. Alleen hij is in staat kwaliteitswerk te leveren in lijn met de huidige wetgeving.

Optimaliseer uw verwarming

Heel wat mensen zetten de verwarming hoger dan eigenlijk nodig is. Gelukkig valt deze gewoonte makkelijk te corrigeren. Zet de temperatuur bijvoorbeeld vlak voor het slapengaan enkele graden lager of zet de verwarming in ongebruikte ruimtes uit. Deze eenvoudige reflexen kunnen uw CO2-uitstoot met wel 17% verminderen.

Informeer u ook zeker eens over de premies voor verwarmingsinstallaties. De overheid wil de installatie van innovatieve toestellen, zoals warmtepompen, aanmoedigen en voorziet dus in een aantal financiële tegemoetkomingen.

Besef ook dat onze woningen anno 2022 niet meer kunnen functioneren zoals die van onze grootouders. Zelfs al werkt uw gas- of mazoutketel nog goed, is hun rendement veel lager dan de nieuwste technologieën (20% tot 30% efficiënter).

Installeer zonnepanelen

Als u zonnepanelen installeert, gebruikt u zonne-energie om uw woning of water opwarmen. Deze zelfvoorzienende technologie is nagenoeg koolstofneutraal (men stoot geen of zeer weinig CO2 uit) en dus goed voor het milieu. Er bestaan twee soorten zonnepanelen: panelen die licht opvangen met fotovoltaïsche cellen of panelen die warmte opvangen via thermische cellen.

Sluit een groen energiecontract af

Dit is heel simpel en werkt nog echt ook! U kunt uw energieleverancier contacteren en vragen om over te stappen op hun groene formule. Dan wordt u een van de huishoudens wier energieproductie hernieuwbaar is, en dus (praktisch) koolstofneutraal. Zon, wind en waterstromingen worden gebruikt voor een verantwoord en natuurlijk verbruik.

Verminder uw dagelijkse energieverbruik

Kinderen leren vaak al in de lagere school enkele eenvoudige gebaren om dagelijks toe te passen, zoals het licht uitdoen wanneer ze de klas verlaten. Het moedigt hen aan om na te denken over het milieu. Maar we kunnen meer doen. We kunnen ook toestellen uittrekken die op stand-by staan of alle lampen vervangen door ledlampen. Maak van deze dagelijkse gebaren gerust een spel en vraag uw kinderen eens om raad. Wedden dat ze met plezier hun kennis tonen?

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto