Ajusto
hypothecaire lening
18 feb. 2021

Kunt u werken financieren met een hypothecaire lening?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Wanneer u een woning koopt, is de kans groot dat u ook nog werken moet uitvoeren. De omvang van deze werkzaamheden kan echter verschillen naargelang van de aard van het pand (nieuw of oud) en wat u zelf precies verlangt. Veel mensen vragen zich af of ze de kosten voor de werkzaamheden kunnen financieren met hun hypothecaire lening. Om deze vraag te beantwoorden, lichten we in dit artikel de verschillende financieringsvormen voor renovaties toe en bekijken we hun voor- en nadelen.

Verschillende manieren om werken te financieren

Het is algemeen geweten dat een hypothecaire lening heel wat verplichtingen met zich meebrengt. Als u dus van plan bent grote werken uit te voeren, raden we u van harte aan alle mogelijke oplossingen een voor een te bekijken. Dat is de beste manier om een financieringsplan op te stellen dat aangepast is aan uw situatie, zodat u uw lening achteraf zorgeloos kunt afbetalen.

Zelffinanciering

De gemakkelijkste oplossing is zelffinanciering. Als u de werken zelf financiert, hoeft u geen groot bedrag te lenen. Wel moet u over het nodige kapitaal beschikken zodat u alle kosten van de geplande werken kunt dekken.

Een aparte lening voor uw woning en de werken

U kunt twee onafhankelijke leningen afsluiten, namelijk een hypothecaire lening en een renovatielening. Met de eerste lening financiert u enkel de aankoop van uw woning, terwijl u met de tweede de werken betaalt. Door twee afzonderlijke leningen af te sluiten, kunt u uw budget apart beheren en verliest u zich ook niet in alle administratie.

Veel financiële instellingen bieden hun klanten de mogelijkheid om hun afbetalingen te bundelen, om het hele proces te vereenvoudigen. Hierdoor kan het zijn dat de maandelijkse aflossingen voor uw woonlening even zakken, zodat u eerst alle werken kunt terugbetalen.

Aan de andere kant moet u ook rekening houden met enkele nadelen. Vaak moet u aan heel strenge voorwaarden voldoen alvorens u twee leningen kunt bundelen. Als u een hypothecaire lening afsluit, moet u bepaalde interesten betalen. Als u aan deze lening dan een renovatielening toevoegt, kan het gebeuren dat u ook voor uw renovatielening dezelfde, vaak hogere interesten als voor uw woonlening moet betalen.

Eén enkele lening voor zowel uw woning als de werken

In dit geval sluit u één enkele lening af en wordt het volledige bedrag gebruikt om zowel de aankoop van een woning als de werken eraan te financieren. Om er zeker van te zijn dat de lening wordt afgelost, legt de bank gewoonlijke enkele voorwaarden op.

Zodra de lening is goedgekeurd, wordt het bedrag dat bestemd is voor de aankoop van de woning en voor de honoraria rechtstreeks aan de notaris overgemaakt. De rest van uw lening, dat idealiter wordt gebruikt voor de werkzaamheden, blijft in handen van de bank. Als u dit geld wilt gebruiken, moet u eerst facturen van specialisten kunnen voorleggen (loodgieter, timmerman, elektricien, architect, chauffagist, enz.). Wat de voordelen betreft, heeft deze financiering een lagere rentevoet en een langere aflossingstermijn. Aan de andere kant wordt er van u verwacht dat u de lening voor zijn volledige looptijd dekt met een verzekering.

Moet u een beroep doen op specialisten voor een offerte van de werkzaamheden?

Investeren in onroerend goed is een grote stap. Vaak gaan er kolossale bedragen mee gemoeid en banken zijn zeer kieskeurig over de manier waarop er met hun geld wordt omgegaan. Het is dus belangrijk dat u bij de aankoop van vastgoed en bij werken offertes opvraagt, des te meer omdat banken gewoonlijk eerst een offerte willen zien alvorens ze een lening toekennen. Om het volle vertrouwen van de bank te krijgen, wendt u zich het beste tot een gekwalificeerde professional. Een echte professional schat werken namelijk anders in dan een hobbyklusser, of het nu gaat om loodgieterij, elektriciteitswerken of verwarmingswerken. De reden is dat gekwalificeerde vakmannen de gevraagde werkzaamheden uitvoeren volgens de normen en de mogelijkheden van een woning. Door op hen te rekenen, bent u er zekerder van dat de schattingen correct zijn.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto