Ajusto
koel huis
30 jun. 2020

7 tips om uw huis koel te houden in de zomer

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 4 minuten

Niet iedereen heeft het geluk om een airconditioner te hebben en vaak is een ventilator niet genoeg om de lucht in huis op de heetste dagen wat koeler te maken. Maar hoe voorkomt u verstikkende hitte en een sauna-effect? Iedereen heeft zijn eigen, min of meer doeltreffende manier. Dit zijn onze 7 tips om uw huis koel te houden in de zomer.

1. Open geen ramen overdag

Wanneer de temperatuur stijgt, is het een veelgemaakte fout om ramen tijdens de warmste uren van de dag te openen. Als u wil voorkomen dat de warme, vochtige lucht uw huis binnenkomt, is het belangrijk dat u ze alleen 's nachts of heel vroeg in de ochtend opent. Het is ook aangeraden om de luiken, jaloezieën en ramen te sluiten voordat u naar uw werk gaat. Zo voorkomt u dat u thuiskomt in een sauna.

2. Bescherm uw huis tegen direct zonlicht

Het is zeer belangrijk om te vermijden dat zonlicht uw huis rechtstreeks binnendringt tijdens de warmste uren. Als uw balkon, terras of ramen naar het zuiden zijn gericht, is het een goed idee om systemen te gebruiken die schaduw creëren en voorkomen dat het zonlicht binnendringt. Gordijnen, bijvoorbeeld, zijn zeer nuttig. Maar ook een eenvoudige parasol kan waardevol zijn en geconcentreerde schaduwplekken creëren die u uitnodigen om tijd buiten door te brengen. Voor ramen die naar het zuiden gericht zijn, is het aangeraden om jaloezieën te gebruiken. Deze zijn idealiter wit, zodat ze het zonlicht op natuurlijke wijze weerkaatsen.

Ook klimplanten zijn een goed idee, vooral in de tuin of op een balkon. Niet alleen creëren ze schaduwplekken, maar absorberen ze ook een deel van de warmte. Ze scheppen een bijzonder gezond microklimaat. Ze beschermen tegen zonnestralen, verzachten het warmtegevoel en hebben een verkoelend effect op het hele huis.

3. Vermijd vochtigheid

Zelfs in de zomer is een hoge luchtvochtigheid niet gezond voor uw huis. Er zijn bijgevolg veel activiteiten die we normaal gesproken in huis doen, maar die we tijdens de warmste uren beter vermijden of in ieder geval beperken omdat ze bijdragen tot een hogere luchtvochtigheid binnen. Het doen van de was of het nemen van een douche, bijvoorbeeld, doen we beter tijdens de koelere uren. Zo vermijden we dat er overmatige stoom en condensatie ontstaat en dus een groter gevoel van warmte.

Een goede douche is altijd fijn om af te koelen, maar weet dat dit gevoel slechts tijdelijk is. De damp die ontstaat zal u namelijk al snel weer te warm laten voelen. Reserveer uw douche daarom beter voor tijdens de koelere uren van de dag en laat natte handdoeken steeds in de badkamer.

4. Kook koude gerechten

koude gerechten

De zomerse warmte is het ideale excuus voor koude en sobere gerechten op basis van fruit en rauwe groenten zoals salade, of mager vlees en kaas. Om te voorkomen dat de temperatuur in huis nog verder stijgt, gebruikt u ook beter niet te vaak uw oven of vuur.

5. Pas op voor elektrische apparaten

Gebruik uw oven liever niet als u dat kunt en beperk ook het gebruik van andere apparaten die warmte produceren, zoals haardrogers of kachels. Schakel computers, televisies, dvd-spelers, radio’s en andere apparaten uit als u ze niet gebruikt. Wist u dat zelfs lampen bijdragen aan de oververhitting van een huis? Lampen produceren namelijk warmte en in combinatie met de reeds aanwezige warmte, zorgen ze ervoor dat de temperatuur in uw huis aanzienlijk stijgt. In de zomer is het daarom raadzaam om ze zoveel mogelijk uit te schakelen, zeker omdat het langer zon is.

Als u een airconditioner heeft, gebruik hem zeker, want dit is het ideale toestel om uw omgeving te koelen en de vochtigheid te elimineren. Let er wel op dat u de thermostaat niet te koud instelt. Een te lage temperatuur kan u namelijk ziek maken. Mik op een kamertemperatuur van 24 graden en u zit goed.
Als u geen airconditioning heeft, kunt u ook een ventilator proberen. Hiermee laat u de lucht in huis circuleren. Het is wel belangrijk om de ventilator niet aan te zetten als de buitentemperatuur te hoog is. Anders verhoogt u alleen maar de warmte in huis …

6. Hou de temperatuur constant

Probeer de temperatuur zo veel mogelijk constant te houden. Van warm naar koud gaan is namelijk contraproductief omdat u er ziek van kunt worden.

Als u besluit om overdag te douchen, gebruik dan warm water. Ook uw lichaam heeft namelijk een constante temperatuur nodig.

Koude douches kunnen leiden tot onderkoeling en temperatuurschommelingen die zeer schadelijk zijn voor kinderen en ouderen.

Zeker bij zieke mensen die bedlegerig zijn, moet u meer aandacht schenken aan de omgeving. Door hun precaire gezondheidstoestand is het essentieel dat de kamertemperatuur zo laag mogelijk blijft. Ververs regelmatig de lucht en dek ze nooit te veel af.

7. Slaap op een koele plaats

Dit is een van de belangrijkste tips. Goed slapen is belangrijk, ook tijdens de zomer wanneer de hitte om u heen slaat. U kent het vast wel: die typische slapeloosheid op een zwoele zomeravond. U draait en keert in bed, op zoek naar een koel plekje, maar niets brengt soelaas. Toch zijn er een aantal trucjes die het verschil kunnen maken. Eerst en vooral is het van fundamenteel belang om verse katoenen lakens te gebruiken en die vaak te verversen. Vermijd synthetische vezels, want deze produceren vaak extra warmte wanneer ze in contact komen met ons lichaam.

Ook het kussen dat u gebruikt, is van belang. Klassieke ganzendonskussens houden vaak veel warmte vast. Een kussen gevuld met boekweit, daarentegen, laat lucht door en houdt geen warmte vast. Ze geven een instant gevoel van frisheid bij contact met het lichaam.
Als deze tips niet helpen, kunt u een thermisch kussen proberen. Dit kussen kunt u in de winter zodanig instellen dat het warmte afgeeft en in de zomer koelte. Een andere onverwachte, maar effectieve truc is om uw lakens lichtjes te bevochtigen voor u gaat slapen.

Airconditioning: de ultieme oplossing voor gegarandeerde koelte

airconditioning

Als de vorige oplossingen nog steeds niet voldoende zijn, kiest u beter meteen voor een drastische oplossing en installeert u een airconditioner van hoge kwaliteit. Zo kunt u rustig slapen in een volledige gekoelde ruimte en genieten van uw dagen thuis zonder weg te kwijnen in de zomerse hitte. Aarzel zeker niet om een gratis offerte aan een gekwalificeerde Ajusto Pro te vragen. Deze zal een uitvoerige warmtebalans van uw woning opstellen. Hij meet het aantal te koelen vierkante meters en kijkt hij naar het type isolatie dat het gebouw omhult. Op basis hiervan beoordeelt hij vervolgens welke soort airconditioning het beste past bij uw huis en hoe sterk het vermogen in kW moet zijn. Op basis van uw budget adviseert hij u ten slotte over het merk dat het beste bij uw behoeften aansluit.

Zodra dat allemaal duidelijk is, stelt hij een offerte op voor het gekozen product en de installatie ervan, ongeacht het merk. Door het product en de installatie te combineren, betaalt u slechts 6% btw op het product in plaats van 21%. De offerte is vrijblijvend en geeft meteen aan wat u gaat betalen op de eindfactuur. Ze omvat het product, de installatie-uren, de reistijd van de koeltechnicus, alle materiaal dat nodig is voor de installatie en de inbedrijfstelling van het apparaat. Bij de inbedrijfstelling controleert de gekwalificeerde koeltechnicus op lekken, meet hij de temperatuur en voert hij een aantal thermische testen. Bovendien geniet u van een garantie van 10 jaar!

Goed leven, zelfs tijdens de vochtigste periodes, is geen droom, maar een realiteit die binnen handbereik ligt en bovendien betaalbaar is. In plaats van tijd en geld te verspillen aan inefficiënte remedies, kunt u uw huis makkelijk veranderen in een oase van welzijn, een comfortabel toevluchtsoord om in uit te rusten, te werken en uw dagelijks leven te leiden zonder te worden beïnvloed door de hitte.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto