Ajusto
remplacer prise électrique
04 mei 2023

Hoe vervangt u een stopcontact?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 1 minuut

Vroeg of laat moet u al eens een stopcontact vervangen. Maar hoe doet u dat? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe u te werk kunt gaan. Maar let op: als u niet over de benodigde vaardigheden en kennis beschikt, kan dit een gevaarlijke klus zijn. Aarzel dus niet om een gekwalificeerde elektricien te contacteren.

Voorzorgsmaatregelen vóór u een stopcontact vervangt

Voordat u aan de slag gaat, moet u een paar voorzorgsmaatregelen nemen om ongelukken te voorkomen. Zorg ervoor dat de stroomtoevoer is uitgeschakeld in de zone waar u gaat werken. Draag ook isolerende handschoenen en een veiligheidsbril om uzelf te beschermen tegen schokken en vonken.

Gereedschap

Om een stopcontact te vervangen, heeft u de volgende gereedschappen nodig: een schroevendraaier, een kniptang, een striptang, een spanningszoeker en natuurlijk een stopcontact.

Zo installeert u extra stopcontacten

  • Schakel de stroom uit. U kunt ofwel de stroomkring waarop het stopcontact is aangesloten uitschakelen of de stroom voor uw hele woning uitschakelen.

  • Schroef de afdekplaat met een schroevendraaier los. De contacten liggen nu bloot.

  • Neem de spanningszoeker en houd die tegen beide contacten. Als er geen lampje gaat branden, betekent dat dat de stroom uitgeschakeld is.

  • Schroef de bevestigingsschroeven los en haal het stopcontact van de muur.

  • Draai ook de schroeven van de leidingdraden los. Als uw contact geaard is, moet u erop letten dat de aarddraad (groen/geel) de nuldraad (blauw) niet raakt.

  • Nu is het tijd om het nieuwe stopcontact aan te sluiten. Schroef de fasedraad (bruin) en de nuldraad (blauw) vast aan de contacten. Het maakt daarbij niet uit welke draad u links of rechts aansluit. Als er een aarddraad aanwezig is, maakt u die vast aan de schroef voor de aarding.

  • Zijn de elektrische draden vervormd of versleten? Kort ze dan een beetje in. Met een striptang kunt u ze opnieuw strippen.

  • Maak het nieuwe stopcontact vast aan de muur. Maak eerst de twee bevestigingsschroeven vast en schroef daarna de afdekplaat op het stopcontact.

Conclusie

Een stopcontact vervangen lijkt eenvoudig, maar vergt toch specifieke vaardigheden en kennis. Als u niet zeker bent van uw stuk, is het beter om een gekwalificeerde professional in te schakelen. Hij zal de nodige voorzorgsmaatregelen treffen en uw stopcontact op een veilige manier vervangen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto