Ajusto
mol
10 feb. 2022

5 tips om mollen uit uw tuin te verjagen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Het is ochtend. Met een kopje koffie in de hand, kijkt u door het raam en bewondert u uw tuin. Maar dan ziet u plots iets dat niet helemaal op z’n plaats is: een molshoop! U denkt meteen aan een invasie en gaat op zoek naar tips om mollen uit uw tuin te verjagen.

1. Stop wat hondenhaar in het gat

Mollen zijn bang voor honden. Aarzel dus niet om deze fobie te gebruiken om de mollen weg te krijgen. Als ze zich bedreigd voelen, gaan ze namelijk in een andere tuin graven. Borstel uw hond in de buurt van de molshopen of verzamel wat hondenhaar en leg het direct in het gat. Enkele dagen later kunt u de hopen dan dichten. De kans is groot dat de geur van uw hond de mollen afgeschrikt heeft en dat de diertjes voorgoed weg zijn. Is er geen hond in de buurt? Dan kunt u altijd proberen er wat van uw haar in te doen. Deze techniek kan werken.

2. Zend ultrageluid uit

Mollen haten lawaai. Om te voorkomen dat ze slapen en normaal leven, kunt u ultrageluid in uw tuin uitzenden. U hoort het getuut niet, maar de mollen zullen bang worden en uw tuin onmiddellijk verlaten. U kunt gemakkelijk ultrasone toestellen vinden in een tuincentrum. Sommige werken zelfs op zonne-energie, zodat u milieuvriendelijk bent. De geluidsfrequentie ligt doorgaans tussen 300 en 500 Hz en het toestel zendt gemiddeld om de 30 seconden een signaal uit.

3. Plant vlierbessen

Vlierbessen staan bekend als een uitstekend mollenafweermiddel. Plant een paar takken vlierbes rond de gaten. De mollen zullen snel vertrekken. Om een nieuwe invasie te voorkomen, moet u ze systematisch in uw tuin planten. Heeft u geen zin om in de aarde te spitten vanwege een paar mollen? Dan kunt u gewoon vlierbladeren mengen met water en een brij maken die u in de buurt van de molshopen uitspreidt. In de winkel vindt u tegenwoordig ook essentiële olie van vlierbessen.

4. Maak lawaai met plastic

Zoals we al zeiden, haten mollen lawaai. Wanneer u stil bent, geeft u de dieren precies wat ze zoeken en zullen ze nog sneller hun intrek nemen in uw tuin. Maak dus zoveel mogelijk lawaai in de buurt van molshopen. Wilt u de mollen zo snel mogelijk weg hebben? Giet dan een plastic fles leeg en hang het op een stok in de buurt van het hol. De wind zal het flesje doen kraken voor u.

5. Plant een ricinusboom

Ook ricinus is een natuurlijk mollenafweermiddel. Bovendien is het doeltreffend tegen veldmuizen en insecten. Als uw tuin vaak wordt geteisterd door mollen of als er mollen in de buurt zijn, overweeg dan om minstens één ricinusboom te planten. Doe dat wel alleen als u geen huisdieren hebt. De plant is namelijk giftig voor honden en katten.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto