Ajusto
fouten vermijden renoveren elektriciteit
20 apr. 2023

6 fouten om te vermijden bij het renoveren van uw elektriciteit

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Als u eigenaar bent van een woning, is de kans groot dat u ooit uw elektriciteit moet renoveren. Dat is een complexe en risicovolle klus en het is essentieel om voorzichtig te werk te gaan. In dit artikel bespreken we veelvoorkomende fouten bij het renoveren van elektriciteit en hoe u die kunt vermijden.

Vraag de nodige vergunningen

Wanneer u uw elektriciteit renoveert, moet u over bepaalde vergunningen beschikken. Aangezien de regels verschillen van gewest tot gewest, is het belangrijk om u tijdig bij uw gemeente te informeren. Als u werkzaamheden uitvoert zonder vergunning, riskeert u juridische problemen en moet u mogelijk alles opnieuw doen.

Volg de geldende normen

Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) wordt regelmatig bijgewerkt om elektrische installaties zo veilig en efficiënt mogelijk te maken. Wanneer u uw elektriciteit vernieuwt, moet u ervoor zorgen dat u de meest recente voorschriften volgt. Negeert u de normen, dan kan uw veiligheid in het gedrang komen en komt de verzekering ook niet tussen in geval van problemen.

Onderschat de elektrische belasting niet

Bij het renoveren van de elektriciteit in uw woning is het essentieel om rekening te houden met de elektrische belasting. Dat is de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om alle elektrische apparaten van stroom te voorzien. Als u de elektrische belasting onderschat, kan dat leiden tot overbelasting, storingen en veiligheidsproblemen.

Contacteer een ervaren professional

Elektriciteitswerken zijn complex en worden beter uitgevoerd door een gekwalificeerde professional. Fouten kunnen namelijk ernstige letsels of materiële schade veroorzaken.

Vergeet de brandveiligheid niet

Een ander puntje dat u zeker niet over het hoofd mag zien, is de brandveiligheid. Elektrische installaties kunnen brand veroorzaken en dus het is belangrijk om rookmelders te installeren en brandblussers te voorzien. Daarnaast is het aangeraden om brandwerende materialen te gebruiken voor elektrische kabels en stopcontacten.

Laat uw elektrische installatie keuren

In België moet elke wijziging aan een elektrische installatie worden gekeurd door een erkende instantie. Het certificaat dat u krijgt, bevestigt dat de installatie voldoet aan de geldende veiligheids- en kwaliteitsnormen. In geval van een incident komt uw verzekering bovendien enkel tussen als uw elektriciteit gekeurd is. Ten slotte kan een certificaat de waarde van uw woning bij verkoop of verhuur ook verhogen.

Het is belangrijk om op te merken dat u uw elektrische installatie om de zoveel tijd opnieuw moet laten keuren. In België is de certificering 25 jaar geldig. Brengt u in de tussentijd wijzigingen aan? Ook dan moet u uw installatie laten keuren.

Conclusie

Het renoveren van de elektriciteit in een woning lijkt eenvoudig, maar kan complex en gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met de benodigde vergunningen, de meest recente wetgeving, de elektrische belasting en de brandveiligheid. Door met een professional samen te werken, bent u zeker dat alles volgens de regels gebeurt. Niets is namelijk belangrijker dan uw veiligheid. Neem dus geen risico’s en neem contact op met een gekwalificeerde elektricien.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto