Ajusto
PEB ou Performance Energétique des Bâtiments
19 sep. 2023

Wat is de energieprestatiecertificaat of het EPC-label?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Het energieprestatiecertificaat, ook wel het EPC-label genoemd, wordt steeds belangrijker in België. De score speelt namelijk een belangrijke rol bij de verkoop en verhuur van een woning. Maar waarom precies?

Wat is het EPC en wat is de energiescore?

EPC staat voor energieprestatiecertificaat en verwijst naar een attest dat iedere eigenaar moet hebben. Op het attest staat de energiescore van een woning, ook wel het EPC-label genoemd. De score gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht) en geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het label toont met andere woorden hoe goed een woning warmte of koude vasthoudt, hoeveel elektriciteit ze verbruikt en hoe ze warm water opwarmt.

Het bepalen van energiescore

Wanneer u een woning wilt verkopen of verhuren, moet u (de eigenaar) verplicht een EPC laten opstellen. Een erkende expert komt dan langs en bestudeert allerlei dingen: de isolatie, de verwarmings- en koelsystemen, de verlichting, de aanwezigheid van zonnepanelen of andere bronnen van hernieuwbare energie en veel meer.

Op basis van zijn of haar bevindingen berekent hij hoeveel energie een woning verbruikt en wat de impact is op het milieu. Verbruikt een woning weinig energie, dan krijgt u een hoger EPC-label. Gaat er veel warmte of energie verloren, dan krijgt u een lager EPC-label.

Wettelijke verplichtingen

We vermeldden al dat een EPC verplicht is wanneer u een woning wilt verkopen of verhuren. Maar naast de wettelijke verplichting, is het ook gewoon interessant om een attest aan te vragen, zeker als uw woning goed geïsoleerd is. Een hogere energiescore kan namelijk de waarde van uw woning verhogen. Veel kopers en huurders vragen er ook naar, omdat het hen helpt de energieprestaties van een woning in te schatten en een geïnformeerde beslissing te nemen.

Het energieprestatiecertificaat moet steeds worden opgesteld door een erkende expert. Als u geen erkende specialist inschakelt of geen EPC kunt voorleggen, kunt u sancties krijgen.

Welke werken kunt u doen om uw energiescore te verhogen?

Als er na een analyse blijkt dat uw woning maar een lage energiescore heeft, kan het interessant of zelfs nodig zijn om bepaalde werken uit te voeren. Zo kunt u ervoor kiezen om uw woning beter te isoleren of uw verwarmings- en koelsystemen te vervangen door efficiëntere systemen, zoals een warmtepomp. Ook zonnepanelen en andere hernieuwbare energiebronnen helpen het EPC-label te verhogen.

Deze werken kunnen een aanzienlijke initiële investering vergen, maar ze kunnen u heel wat energie helpen besparen. En wanneer u minder verbruikt, zakt ook uw energiefactuur. Een goed geïsoleerde woning vergroot daarnaast uw comfort.

Doe een beroep op een gekwalificeerde professional

Het EPC is een wettelijke verplichting. Maar het is ook een handig instrument om te weten hoe u uw woning energiezuiniger kunt maken en geld kunt besparen. Aarzel dus niet om Ajusto te contacteren voor een offerte. Onze erkende EPC-specialisten kunnen het attest voor u opstellen en geven ook tips om de energiescore te verhogen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto