Ajusto
woning verluchten
15 mrt. 2022

Uw woning het hele jaar door verluchten: waarom, wanneer en hoe?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Er is niets beter dan binnenstappen in een woning die fris ruikt, zonder schimmelgeur! Wilt u uw woning verluchten, maar weet u niet hoe? Heeft u schrik dat verluchten uw energiefactuur de hoogte in jaagt? Wanneer en hoe moet u uw woning verluchten? Wij delen enkele tips om de lucht in huis gezond te houden en tegelijkertijd geld te besparen.

Waarom moet u uw woning verluchten?

We brengen het merendeel van onze tijd in een gesloten ruimte door: op kantoor, in een huis, in een appartement, in het openbaar vervoer, enz. In tegenstelling tot wat velen denken, is de binnenlucht niet schoner dan de buitenlucht, ook niet als u in een stad woont. Huishoudelijke producten, parfums, verf en zelfs onze meubels geven namelijk vluchtige en giftige stoffen af. Daarnaast heeft u ook virussen, stof, huisstofmijt en bacteriën die gedijen in warme en vochtige omgevingen en zich al snel opstapelen in onze woning.

Al deze deeltjes in de lucht kunnen irritatie, hoofdpijn of allergieën veroorzaken. Sommige stoffen kunnen chronische ziekten veroorzaken en, in het geval van koolstofmonoxide, zelfs dodelijk zijn. Gelukkig bestaat er een heel eenvoudige en natuurlijke oplossing om luchtvervuiling tot een minimum te beperken en de luchtkwaliteit van uw woning te verbeteren: dagelijks verluchten.

Wanneer is de beste tijd om te verluchten?

Verluchten is belangrijk, en dat ongeacht het seizoen. Zeker als uw woning goed geïsoleerd is, moet u regelmatig eens het raam openzetten. Het is trouwens niet een slechte isolatie die aan de basis van schimmelvorming ligt, maar een gebrek aan ventilatie.

In de zomer zet u automatisch de ramen open, maar ook in de winter is het belangrijk te blijven verluchten. Het is namelijk net in dat seizoen dat schadelijke deeltjes zich opstapelen. Tijdens warme periodes, zet u de ramen het beste 's nachts open omdat de buitentemperatuur dan daalt. Om te vermijden dat insecten van de gelegenheid gebruikmaken om uw woning binnen te dringen, kunt u horren plaatsen.

Zijn de nachten koud, dan zet u het beste 's morgens of 's avonds een raam open, vlak vóór u gaat slapen. Uit metingen blijkt dat de vervuiling buiten het vaakst piekt tussen 14.00 en 18.00 uur. Tussen die uren laat u het raam dus het beste gesloten.

Hoe moet u uw woning verluchten?

U vraagt zich misschien af of het verluchten van uw huis ervoor zorgt dat u meer energie nodig heeft om alles te verwarmen. Het antwoord is nee, op voorwaarde dat u een paar basisregels volgt. Het is zelfs zo dat verluchten u geld kan besparen. Een veel te vochtige lucht is namelijk moeilijk te verwarmen.

Een raam 5 tot 10 minuten openzetten is meer dan voldoende om de lucht te verversen zonder de ruimte af te koelen. Slaagt u er bovendien in tocht te creëren, dan kunt u het raam nog sneller sluiten. Het is natuurlijk wel belangrijk dat u het niet te koud krijgt door de tocht.

Om ervoor te zorgen dat u uw raam niet vergeet te sluiten, kunt u een timer instellen. De meeste radiotoren worden onder ramen geplaatst, dus vergeet die niet uit te zetten terwijl u verlucht. Het is namelijk niet de bedoeling dat u uw tuin verwarmt. Weet goed dat het beter is alle ramen kort volledig open te zetten dan diezelfde ramen lange tijd op een kier te zetten. Als uw woning is uitgerust met een goed afgesteld mechanisch ventilatiesysteem, circuleert de lucht voortdurend, zonder dat u last krijgt van tocht.

Kort samengevat: het is belangrijk om uw woning het hele jaar door regelmatig te verluchten. Dit kunt u doen om de binnenlucht gezond te houden:

  • Draai de radiatoren toe

  • Zet de ramen 5 tot 10 minuten per dag wijd open

  • Stel een timer in

  • Verlucht ’s nachts tijdens de zomer.

  • Verlucht ’s morgens of ’s avonds tijdens de winter

Als u graag meer wilt weten over verontreinigende stoffen in onze woning, kunt u de info hierover op de website van de FOD Volksgezondheid lezen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto