Ajusto
elektrische apparaten
03 dec. 2020

Hoeveel verbruiken onze elektrische apparaten?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

In elk huishouden is het elektriciteitsverbruik afhankelijk van het aantal elektrische apparaten. Maar wat doet u als de energiefactuur plots omhoogschiet? Dan heeft u vast te maken met een aantal toestellen die zonder dat u het weet energie verbruiken, zoals een televisie die stand-by staat, een wasmachine die altijd aan staat, energieverslindende gloeilampen, enz. Het is dan ook goed om te weten hoeveel onze elektrische apparaten nu precies verbruiken. Hier zijn enkele tips en tricks om extra kosten te vermijden.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik in België

Volgens een rapport van de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) verbruiken de Belgen gemiddeld 83,70 terawatt per uur. De studie, die eind 2019 werd gepubliceerd, bevat cijfers die voor het hele land gelden. Ten opzichte van het voorgaande jaar is het verbruik met 0,5 % gedaald. Als we dan kijken naar een gezin met twee volwassenen en één kind, zien we dat het elektriciteitsverbruik op 3500 kWh per jaar ligt. Bij deze schatting werd er met verschillende criteria rekening gehouden.

Ook de gewestelijke overheden hebben verschillende schattingen gemaakt in een poging om de behoeften van de Belgen in kaart te brengen. Zo schat de Waalse CWaPE dat een Waals gezin 2000 kWh nodig heeft om al zijn elektrische apparaten te laten werken. Afhankelijk van het aantal personen, het soort huishoudtoestel en nog een aantal parameters kan deze hoeveelheid echter verschillen.

Hoe kunt u uw elektriciteitsverbruik verminderen?

Sommige elektrische apparaten verbruiken meer energie dan andere, zoals de droogkast, de oven, gloeilampen, de airco enz. Een eerste energiebesparingstip is om het verbruik van uw droogkast te beperken. Hoe precies? Wanneer u uw kleren droogt, is het aangeraden om vooral te drogen op 30° of 40°. Dankzij bepaalde wasmiddelen is het ook niet langer nodig om op hoge temperaturen te wassen.Daarnaast kunt u met een heteluchtoven enkele kWh uitsparen. In deze oven wordt de warmte namelijk gelijkmatig verspreid, waardoor u niet langer hoeft voor te verwarmen. Wilt u uw elektriciteitsverbruik nog verder naar beneden brengen, is het ook aangeraden om uw apparatuur 's nachts uit te schakelen.

Volg uw stroomverbruik nauwgezet op met de nieuwste technologie

Sinds enkele jaren heeft het woord ‘slim’ een nieuwe betekenis en verwijst het naar alle apparatuur die gebruikmaakt van artificiële intelligentie. En slim zijn deze installaties wel degelijk, want ze kunnen een aanzienlijke impact hebben op het elektriciteitsverbruik. Dankzij deze smarthometechnologie kan een eigenaar zijn verbruik makkelijk opvolgen en energieverslindende apparaten meteen detecteren.U kunt ook een slimme stekker of lamp gebruiken om uw elektriciteitsrekening aan het einde van de maand te verlagen. En omdat deze installaties over de nieuwste technologie beschikken, kunt u ze makkelijk verbinden met uw smartphone. Denk aan slimme thermostaten of een slim verwarmingssysteem.

Reken op een gekwalificeerde elektricien

Wanneer u een nieuw toestel wilt installeren, is het eerste waar u aan denkt natuurlijk een elektricien. Enkel hij beschikt over de nodige vaardigheden om werkzaamheden aan uw elektriciteitsnet uit te voeren of uw huishoudapparaten te herstellen. Heeft u een kapot toestel? Dan doet u het beste een beroep op deze specialist om het risico op ongelukken te vermijden.

Dankzij een elektricien blijft uw huis of kantoor veilig en werkt alles optimaal. Weet goed dat een misplaatst draadje kortsluiting kan veroorzaken en misschien wel tot brand kan leiden. Een gekwalificeerde elektricien beschikt over de juiste apparatuur om uw volledige elektriciteitsnet te analyseren en herstellen. Het is ook zijn taak om ervoor te zorgen dat alle apparaten in overeenstemming zijn met de wetgeving. In het geval van een stroomstoring of stroomonderbreking is hij het die de panne komt verhelpen, ongeacht of uw toestellen eerder klassiek zijn of slim.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto