Ajusto
elektricien
16 jun. 2022

Wat doet een elektricien?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 1 minuut

Een elektricien is een mekanieker die gespecialiseerd is in elektrische installaties. Hij houdt zich meer bepaald bezig met het aanleggen en repareren van elektra, die nodig is voor de elektriciteitsvoorziening.

Wij krijgen vaak de vraag van onze klanten wat een elektricien nu precies doet en bij wat voor soort werkzaamheden hij kan worden ingeschakeld. We zetten alvast graag een paar veelvoorkomende klusjes voor u op een rij.

Elektra aanleggen

Een elektricien kan u helpen met het aanleggen van al uw elektra. Hierbij houdt hij zich steeds aan de wet- en regelgeving, die hem verplicht te werken volgens de geldende normen en laatste ontwikkelingen. Zo zorgt hij ervoor dat alles goed en veilig wordt aangelegd. En ook advies geef hij u maar al te graag.

Hier heeft u alvast vijf tips om uw elektrische installaties beter te onderhouden:

  • Houd uw elektrische installatie proper en droog;

  • Zorg ervoor dat uw zekeringkast goed is afgesloten, zodat er geen stof of vocht bij komt;

  • Test regelmatig de aardlekschakelaars;

  • Zorg dat uw lasdozen goed zijn afgesloten;

  • Laat uw elektrische installatie minstens één keer elke vijf jaar inspecteren door een gekwalificeerde elektricien.

Wij maken trouwens wel onderscheid tussen grote en kleine elektriciteitswerken. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van elektra of aan het vernieuwen, vervangen of uitbreiden van uw elektriciteit. Dat valt bij ons onder de noemer grote elektriciteitswerken.

Wat wij bijvoorbeeld ook doen, is controleren of uw elektrische installatie aan de wettelijke normen van het AREI beantwoordt. Wij gaan met andere woorden na of uw installatie gelijkvormig is. Dit is namelijk een wettelijke verplichting. Van het schakelbord tot de aarding en het elektriciteitsplan: alles moet gecontroleerd of aangepast worden voor een goede en veilige werking. Onze specialist kan uw installatie controleren, een elektriciteitsplan uitwerken en een officiële instantie laten komen die u vervolgens het gelijkvormigheidscertificaat overhandigt.

Hulp bij stroomstoring

Heeft u geen stroom? Dit kan om meerdere redenen gebeuren. Zo kan er een storing zijn bij u in de buurt, of is er iets niet goed aangesloten. Een elektricien kan uw problemen verhelpen.

Afspraak maken met een gekwalificeerde elektricien

Heeft u hulp nodig van een gekwalificeerde elektricien? Boek dan heel eenvoudig een afspraak bij ons met een elektricien bij u uit de buurt.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto