Ajusto
ecologische woning
24 feb. 2022

Hoe maakt u uw woning ecologischer?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Het milieubewustzijn is de voorbije jaren sterk toegenomen en steeds meer mensen gaan op zoek naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een van de dingen die ze daarbij onder de loep nemen, is hun woning. Een huis verbruikt namelijk veel energie en produceert afval. Wij verklappen u hoe u uw woning ecologischer kunt maken met een paar aanpassingen en nieuwe gewoontes.

Wat is een ecologische woning?

Een ecologische woning is een woning die het milieu weinig belast. Ze is gebouwd met zo natuurlijk mogelijke materialen (hout, aarde, lokale materialen enz.) en is zuinig. Enerzijds produceert of verbruikt ze weinig energie en de energie die ze wel nodig heeft, is schoon en hernieuwbaar. Anderzijds produceert ze weinig afval. De bewoners stoten zo weinig mogelijk verontreinigende gassen uit en produceren weinig huishoudelijk, organisch en groen afval. Een laatste kenmerk is dat een ecologisch huis weinig water verbruikt. Het water dat wel wordt gebruikt, wordt op collectief of individueel niveau gerecycleerd.

Tegenwoordig worden nieuwbouwen als ecologisch bestempeld als ze aan een aantal normen voldoen.

Uw woning optimaliseren

Een milieuvriendelijke woning begint bij een goede isolatie. Controleer of u nergens energie verliest en laat een specialist dubbele beglazing plaatsen of de buitenmuren isoleren. Geïsoleerde buitenmuren zorgen ervoor dat weinig zichtbare maar toch o zo energieverslindende koudebruggen worden afgedekt. Dat is natuurlijk een radicale oplossing, maar een extra isolatielaag is vaak voldoende om de energiescore van uw woning te verbeteren.

Zodra uw woning goed geïsoleerd is en ook de ventilatie goed zit, is het tijd om de verwarming onder handen te nemen. Pelletkachels (hout) en inzetkachels zijn goede, efficiënte en zuinige manieren om uw woning te verwarmen. Afhankelijk van uw regio kan het interessant zijn om een kachel te combineren met een warmtepomp voor de tussenseizoenen. In een zelfvoorzienende woning wordt het verwarmingssysteem ook ingezet om warm water te produceren.

Enkele goede gewoontes

Er zijn een aantal gewoontes die u kunt aannemen om uw afvalberg te verkleinen. Ze zijn heel simpel en iedereen in het gezin kan meedoen. We sommen een aantal voorbeelden op, maar natuurlijk zijn er veel meer dingen die u kunt doen. Gebruik deze lijst vooral als vertrekpunt :

  • Schakel lampen systematisch uit wanneer u een ruimte verlaat. Ook computers en apparaten laat u beter niet gewoon in stand-by staan wanneer u ze niet gebruikt. Schakel ze meteen uit. Gebruik daarnaast spaar- en ledlampen.

  • Zet de verwarming niet hoger dan 19° in de leefruimtes en 17° in de slaapkamer. Trek een warme, zachte jas aan.

  • Onderhoud uw huishoudelijke apparaten (ontdooi uw koelkast, verwissel uw stofzuigerzakken en -filters enz.).

  • Laat de kraan niet lopen terwijl u uw tanden poetst of doucht.

  • Kies voor een waterbesparende douchekop, een toilet met dubbele spoeling enz.

  • Zet een loofboom in de tuin die ’s zomers schaduw op uw gevel werpt of maak een composthoop voor al uw groen keukenafval.

De bovenstaande tips zijn heel realistisch en weinig ingrijpend. Wel is hun impact beperkt als uw huis een echte energiezeef is. Pak dus eerst koudebruggen aan en dring uw energieverbruik naar beneden. Vraag ook gerust advies aan een specialist. Meer isolatie, nieuwe ramen en deuren en aanpassingen aan uw verwarmingssysteem zijn geen klussen die u snel even klaart. Wel zijn ze een goede manieren om uw huis een heel pak comfortabeler te maken en … de kosten wonderwel te drukken.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto