Ajusto
behangpapier
13 dec. 2021

Hoe verwijdert u netjes uw behangpapier?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Wilt u binnenwerken uitvoeren en uw behangpapier verwijderen, maar bent u niet zeker of u een vakman moet inschakelen? In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten voordat u het behangpapier van uw muren haalt.

Elk behangpapier heeft een eigen techniek

Afhankelijk van het behangpapier waarmee u uw muren heeft versierd, zal u meer of minder moeite hebben om alles goed te verwijderen. Er bestaan namelijk verschillende soorten: klassiek papier, vinylbehang, vliesbehang, schuimvinylbehang,… Afhankelijk van de eigenschappen en kwaliteit, kunt u het papier droog verwijderen of moet u het eerst wat bevochtigen.

Bescherm eerst uw ruimte

Bescherm zeker uw meubels, zodat ze niet vuil worden. Haal ze uit de kamer, zodat u voldoende ruimte heeft om te werken. Is dat niet mogelijk? Bedek ze dan goed, bijvoorbeeld met een dekzeil of grote lappen stof. Dek ook uw vloeren, verlichtingsarmaturen, stopcontacten en andere schakelaars af om ze te beschermen.

Behangpapier verwijderen is geen al te ingewikkelde klus. Zoals u merkt, vergt het wel wat organisatie.

Hoe verwijdert u behangpapier?

Is alles voorbereid? Dan kunt u nu proberen om zoveel mogelijk behangpapier droog los te trekken. Als niet al het behangpapier meekomt, kunt u de onderstaande technieken gebruiken om het resterende papier te verwijderen.

De heetwatertechniek

De heetwatertechniek is een handige techniek waarvoor u niet veel gereedschap nodig heeft, maar wel een flinke portie uithoudingsvermogen en geduld. Zet een bak met heet water klaar en begin met een spons over de muren te wrijven. De lijm wordt zachter en uw behang zal makkelijker loskomen. Ga wel niet te snel: uw behang moet goed doorweekt zijn om alle lijm op te lossen.

Zodra het papier begint te krullen, kunt u met een spatel over de muur schrapen. Sommige mensen doen een beetje afwasmiddel bij het warme water voor betere resultaten. Anderen kiezen voor een mengsel van water, schoonmaakazijn en een beetje natriumbicarbonaat. Ook in deze gevallen moet u een paar minuten wachten tot het mengsel begint te werken. U kunt ook een sprayflacon gebruiken in plaats van een spons.

Speciale producten

In een doe-het-zelfzaak vindt u heel wat producten die speciaal zijn ontwikkeld om behang te verwijderen. Deze producten zijn bovendien erg gebruiksvriendelijk, net zoals de warmwatertechniek. Volg de instructies in de handleiding en verdun het product met een bepaalde hoeveelheid warm water. Verdeel het product over uw muren en laat inwerken.

Met een spatel kunt u eventueel een paar krassen in het behangpapier maken, zodat het product gemakkelijker kan doordringen. Vergeet wel niet dat deze producten schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid, dus ga er voorzichtig mee om.

Een stoomapparaat

U kunt ook altijd een stoomapparaat huren. Deze methode is duurder, maar bespaart u heel wat tijd. Zodra de stekker in het stopcontact zit, hoeft u maar te wachten tot het water heet is en met het mondstuk over het hele oppervlak gaan. De stoom zorgt ervoor dat u zonder problemen uw behang kan verwijderen.

Zoals u ziet, is het niet onmogelijk om zelf behang te verwijderen. Maar zoals bij alle klusjes binnenshuis, vereist ook deze een zekere expertise. Om zeker te zijn van een goed resultaat, vertrouwt u het beste op een gekwalificeerde vakman, bij wie u een offerte kunt opvragen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto