Ajusto
terras
17 mei 2022

Uw terras er als nieuw laten uitzien? Zo doet u dat!

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Nu de zomer voor de deur staat, kunt u niet wachten om met een verfrissende cocktail in de hand van uw tuin te genieten. Uw terras heeft echter ernstige schade opgelopen na een strenge winter en kan een stevige opfrisbeurt gebruiken. Wij geven u enkele tips om uw terras er weer als nieuw te laten uitzien.

Hoe maakt u uw terras doeltreffend schoon?

Na de winter is het helaas niet ongewoon dat uw terras er vuil en verwilderd bijligt. Onkruid en mos kruipen maar wat graag tussen de voegen en zonder regelmatig onderhoud, verspreiden ze zich in een mum van tijd. Een eerste stap om uw terras schoon te maken, is dus om alle onkruid te wieden.

U kunt dat met de hand doen of u kunt een hogedrukreiniger gebruiken. Een Kärcher is heel krachtig en verwijdert al het vuil. Let er wel op dat u de druk niet te hoog zet en uw terras zo beschadigt. 140 bar is meer dan voldoende. Is uw terras gemaakt uit kwetsbare materialen zoals steen of hout? Gebruik dan een reiniger waarvan u de druk zelf kunt instellen om schade te vermijden.

Hardnekkige vlekken verwijderen

Afhankelijk van het materiaal van uw terras, moet u hardnekkige vlekken op een andere manier verwijderen. Om schade aan uw terras te vermijden, raden wij de volgende technieken aan:

  • Voor houten terrassen: gebruik warm water met vloeibare zwarte zeep en schrob met een borstel

  • Voor betegelde of natuurstenen terrassen: gebruik natriumbicarbonaat en Marseillezeep

  • Voor marmeren terrassen: gebruik een microvezeldoek en Marseillezeep

  • Voor betonnen terrassen: gebruik een spons en zeepwater

Regelmatig onderhoud

Om te vermijden dat het vuil zich te veel ophoopt, is het aangeraden uw terras minstens twee keer per jaar grondig te reinigen. Daarnaast is het ook aangeraden uw terras, afhankelijk van het materiaal, te behandelen met een beschermingsproduct.

Houten terrassen zijn bijvoorbeeld heel mooi, maar hebben speciale zorg nodig om slijtage te vermijden. Zo moet u onder meer een laag beschermende olie aanbrengen. Tegels moet u dan weer impregneren om barsten te vermijden.

Breng uw terras weer tot leven

Wilt u uw terras nieuw leven inblazen? Dan is het misschien een leuk idee om het te schilderen. Kies een verf die geschikt is voor buitenvloeren, schuur het oppervlak en zorg ervoor dat alles goed schoon is voor u aan de slag gaat. Ook betonnen terrassen kunnen met de juiste primer geschilderd worden.

Een likje verf is fijn, maar ook een nieuwe inrichting en nieuwe meubels doen wonderen. Plaats bijvoorbeeld rotan fauteuils rond de tafel om een warme en gezellige sfeer te creëren. En als u een pergola heeft, kunt u klimplanten rond de balken bevestigen.

Grondige renovatie

Ziet u terras er na een grondige schoonmaakbeurt en nieuwe inrichting nog altijd niet fris uit? Dan kan een renovatie nodig zijn. Ook wanneer u de volgende problemen opmerkt, kan dat betekenen dat het tijd is voor een nieuw terras:

  • Barsten in de ondergrond

  • Schimmel

  • Problemen met waterdichting

Doe een beroep op een professional

Als het onderhoud van uw terras te omslachtig is, kunt u een beroep doen op een specialist in buitenwerk. Ajusto is gespecialiseerd in buitenreiniging en landschapsarchitectuur, zodat u altijd op kwaliteit kunt rekenen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto