Ajusto
gootsteen ontstoppen
02 feb. 2023

5 tips om een gootsteen te ontstoppen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Heeft u een verstopte gootsteen en weet u niet hoe u hem kunt ontstoppen? Geen zorgen, hier zijn vijf eenvoudige en effectieve tips om uw gootsteen te ontstoppen zonder een professional te hoeven inschakelen.

1. Gebruik bakpoeder en witte azijn

Bakpoeder en witte azijn zijn twee ingrediënten die u waarschijnlijk al in uw keuken hebt. Meng een kop bakpoeder met een kop witte azijn en giet het mengsel in uw gootsteen. Laat ongeveer een uur intrekken en laat daarna heet water door uw afvoer lopen. Deze techniek is vooral effectief voor het ontstoppen van een gootsteen die verstopt is door voedselresten of haren. Bakpoeder heeft reinigende eigenschappen en witte azijn is een zuur dat vuil kan oplossen. Als u geen bakpoeder hebt, kunt u zout gebruiken.

2. Gebruik een ontstopper

Een ontstopper is een eenvoudig en goedkoop gereedschap dat erg effectief kan zijn om een gootsteen te ontstoppen. Plaats de ontstopper op het gat van uw gootsteen en duw hem naar beneden om een vacuüm te creëren. Dit zou de verstopping die het waterafvoer blokkeert, moeten verwijderen. Als u geen ontstopper hebt, kunt u een emmer gebruiken om een vacuüm te creëren door er water in te gieten en het snel leeg te laten lopen. Deze techniek kan effectief zijn als de verstopping dicht bij het oppervlak van de gootsteen zit.

3. Gebruik een ontstoppingsveer

De ontstoppingsveer is een flexibel metalen gereedschap dat u in uw gootsteen kan brengen om de verstopping te bereiken. Let erop dat u uw leidingen niet beschadigd door de ontstoppingsveer te diep in te brengen. Als u geen ontstoppingsveer hebt, kunt u een flexibele slang of een holle houten stok gebruiken. Deze tip kan effectief zijn als de verstopping verder in de leidingen zit en als andere methoden niet hebben geholpen.

4. Gebruik een professioneel ontstoppingsproduct

Er zijn veel professionele ontstoppingsproducten op de markt die erg effectief kunnen zijn om een gootsteen te ontstoppen. Volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op en draag handschoenen om contact met de huid te vermijden. Deze producten bevatten vaak zuren die vuil kunnen oplossen, maar ze kunnen agressief zijn voor leidingen en de huid. Gebruik ze dus voorzichtig en met mate.

5. Zoek hulp bij een professional

Als geen van deze tips werkt, is het misschien tijd om hulp te zoeken bij een professional. Een ervaren loodgieter kan de oorzaak van de verstopping opsporen en de meest geschikte oplossing voorstellen om uw gootsteen te ontstoppen. Hij kan u ook advies geven over maatregelen om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet opnieuw gebeurt.

Conclusie

Een gootsteen ontstoppen kan een vervelende taak zijn, maar het kan gemakkelijk worden gedaan met een paar eenvoudige tips. Gebruik bakpoeder en witte azijn, een ontstopper, een ontstoppingsveer, een professioneel ontstoppingsproduct of zoek hulp bij een professional om uw gootsteen veilig en effectief te ontstoppen. Vergeet niet de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en de instructies van elke methode op te volgen om beschadiging van uw leidingen te voorkomen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto