Ajusto
domotica
03 jan. 2020

Wat is een smarthome of domotica?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Een smarthome, of een slim huis, is een intelligent systeem dat u helpt bij het controleren en beheren van de beveiliging, de deuren, de rolluiken, de verlichting, uw huishoudtoestellen, de verwarming, de televisie en nog veel meer om uw comfort te verbeteren en de vele momenten thuis aangenamer te maken.

Beheer alles vanop afstand

Met een smarthome kunt u uw apparaten vanop afstand beheren, zodat u ook wanneer u weg bent uw comfort kunt garanderen. Stel het u even voor: na een lange werkdag komt u ’s avonds eindelijk thuis. Met uw domotica kunt u de oven dan zodanig instellen dat er bij thuiskomst een heerlijk gaar gerechtje op u staat te wachten. Of misschien wilt u uw wasmachine alvast laten draaien en de verwarming of airconditioning aanzetten zodat u elk seizoenen opnieuw van de ideale temperatuur kunt genieten binnen. En dit zijn slechts enkele van de tientallen handelingen die u kunt automatiseren als u een goed domoticasysteem in huis hebt.

Maak uw leven gemakkelijker

Maar ook wanneer we thuis zijn, kan domotica ons leven makkelijker maken. Als het systeem bijvoorbeeld is verbonden met uw zonnepanelen of uw elektriciteitskast, kan het op vooraf ingestelde momenten zelfstandig de buitenverlichting in- en uitschakelen en nog zoveel andere handelingen die u regelmatig uitvoert, automatiseren.

Enkele voorbeelden

Hieronder geven we u enkele praktische voorbeelden van hoe een smarthome uw dagelijkse leven comfortabeler kan maken.
Met één enkele opdracht kunt u automatisch verschillende toestellen activeren. Een domoticasysteem is namelijk een combinatie van programma’s die rekening houden met uw behoeften, de hele dag lang. Deze programma’s worden dan aangepast aan uw levensstijl en verhogen zo uw kwaliteit van leven. Je kan het systeem bijvoorbeeld zodanig instellen dat het bij thuiskomst een bepaalde lichtsfeer activeert, uw goed gekozen afspeellijst start en de koffiezetmachine laat lopen.

Het is niet zo moeilijk om een domoticasysteem met uw huis te laten communiceren. Elk systeem kan met de meest banale apparaten worden verbonden, zoals uw telefoon, verschillende apparaatknoppen, de afstandsbediening, uw tablets … zowel binnen als buiten. Ook spraakbesturingssystemen zoals Google, Alexa of Siri kunnen met het systeem worden verbonden zodat u makkelijk gepersonaliseerde berichten kunt versturen.

Nog niet helemaal overtuigd? Hier is nog één voorbeeld van hoe een smarthome uw comfort kan verhogen. Met één eenvoudige instelling, kunt u de volgende handelingen in gang zetten wanneer u thuiskomt:

  • Het beveiligingssysteem uitschakelen;

  • De rolluiken optrekken;

  • De lampen aansteken wanneer het buiten al schemert;

  • De muziek afspelen via het geluidssysteem;

  • De temperatuur instellen op 20 graden.

En wanneer u uw huis verlaat kunt u het omgekeerde scenario instellen.

Uw oplossing voor het kopen en installeren van uw domotica

De mogelijkheden zijn eindeloos. Als u zich eens wil verdiepen in de verschillende verbonden producten op de markt, kunt u gemmakelijk uw product op internet vinden. Heeft u uw product gekozen en wilt u graag de hulp van een professional inschakelen om het te laten installeren volgens de regels van de kunst? Onze Ajusto-specialisten staan steeds tot uw dienst voor alle soorten domotica-installaties.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto