Ajusto
boomstronk
15 feb. 2022

Hoe verwijdert u een boomstronk?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Wilt u een storende, zieke of dode boom in uw tuin kappen? Als u niet wilt dat er in het voorjaar nieuwe scheuten groeien, moet u ook de stronk van de boom in uw tuin verwijderen. Daar bestaan verschillende methoden voor, met of zonder chemicaliën. Wij zetten ze allemaal op een rij.

De doe-het-zelver-manier

Als u snel van een stronk af wilt geraken, is deze methode ideaal. U heeft een ijzeren staaf of breekijzer, een snoeischaar, een zaag, een pikhouweel en ander snoeigereedschap nodig. Verwijder eerst alle aarde rond en onder de stronk met een pikhouweel. Graaf tot de wortels goed blootliggen. Als de wortels dik zijn, verwijdert u ze vervolgens met een zaag of een snoeischaar. Zijn ze dun? Gebruik dan de ijzeren staaf als hefboom. Schuif hem onder de stronk en duw naar beneden. Een lichte stronk is heel gemakkelijk te verwijderen.

De zachte manier

Als de wortels van een stronk niet te diepgeworteld zitten of als de boom nog niet zo stevig is, kunt u de stronk gewoon laten wegrotten. Het enige wat u in dat geval hoeft te doen, zijn nieuwe scheuten verwijderen. Als u vindt dat deze methode te veel tijd vergt, kunt u de ontbinding versnellen door met een boor enkele gaten in de stronk te boren. In de winter zullen water en vorst de stronk dan afzwakken.

Chemische methoden

Wilt u de boomstronk chemisch verwijderen? Gebruik dan in elk geval geen natriumchloraat, ammoniumsulfamaat of zuren. De producten belasten namelijk niet alleen het milieu, ze zijn ook gevaarlijk. De meeste pesticiden op de markt zijn overigens schadelijk voor het milieu. Lees dus steeds grondig de etiketten voordat u er koopt. Zo weet u goed wat uw product bevat.

Natuurlijke en ecologische methoden

Deze methoden zijn ideaal als u het milieu wilt beschermen.

Laat de stronk rotten met knoflook

Wanneer knoflook ontkiemt, geeft het een stof af die de wortels van een boom doet rotten en vernietigt. Maak enkele gaten van 10 tot 20 cm diep in de stronk en leg er een teentje knoflook in, met de punt naar boven. U doet dit het beste aan het einde van de zomer (midden augustus).

Laat de stronk rotten met zout

Maak gaten van 10 cm diep in de stronk en doe er wat zout en kaarsvet in. Doe dit bij droog weer. Daarna dekt u de stronk het beste af met een zwart dekzeil, zodat er geen licht of water kan doordringen.

Verbrand de stronk

Een boomstronk verbranden is een milieuvriendelijke, maar radicale oplossing. Vraag bij uw gemeente na of en wanneer deze techniek is toegestaan. Ga het liefste te werk op droge dagen wanneer er niet te veel wind is.

Mechanische ingrepen

Voor deze methoden moet u speciale machines huren om de boomstronk te verwijderen.

Een minigraafmachine

Als u een stronk met een graafmachine wilt verwijderen, mag u de stronk niet tot op de grond afzagen. Zodra u de stronk heeft verwijderd, moet u het gat opvullen. Let er wel op dat deze machine makkelijk een ton weegt. Het is dus niet evident om ze tot bij u thuis te laten leveren. Bovendien laat ze sporen achter op het gazon.

Een stobbenfrees

De stobbenfrees is een freesmachine met een schijf met 12 tanden waarmee u de stronk in verschillende beurten vermaalt. Zodra de stronk verwijderd is, kunt u het gat opvullen met de losgemaakte aarde en houtschilfers.

Doe een beroep op een professional

Een boomstronk verwijderen is geen gemakkelijke taak. Het kost veel tijd en moeite. Aarzel niet om een gekwalificeerde specialist in te schakelen om uw stronken te verwijderen. Hij of zij zal u ook advies kunnen geven over de verzorging van uw bomen of eventuele nieuwe aanplantingen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto