Ajusto
voordelen van een regenwatersysteem
09 mei 2023

De voordelen van een regenwatersysteem

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 1 minuut

Er zijn heel wat voordelen aan een regenwatersysteem. Het is goed voor het milieu, maar ook uw portemonnee heeft er baat bij. In dit artikel overlopen we alle voordelen, zodat u beter weet wat u mag verwachten van een regenwatersysteem.

Goed voor het milieu

Regenwater is een kostbare hulpbron. Het is dan ook jammer als we er niet optimaal gebruik van maken. Overweeg om wat vaker uw wagen te wassen met regenwater of uw planten ermee te besproeien. U kunt het ook gebruiken voor huishoudelijk taken en voor het toilet. Als we elke dag een grote hoeveelheid drinkwater vervangen door regenwater, heeft dat een heel positieve impact op het milieu.

Goed voor de waterfactuur

Een regenwatersysteem kan ook uw waterrekening verlagen. Door regenwater te gebruiken voor dagelijkse huishoudelijke taken, kunt u uw drinkwaterverbruik aanzienlijk verminderen. En dus moet u minder betalen voor uw drinkwater.

Goed voor het huishouden

We vermeldden eerder al dat u regenwater voor uw huishoudelijke taken kunt gebruiken. Wanneer u regenwater gebruikt om bijvoorbeeld uw vloer te schrobben, heeft u minder drinkwater nodig, moet er minder water worden verwerkt en getransporteerd en worden er minder broeikasgassen uitgestoten. Alleen maar voordelen!

Goed voor uw tuin

Bovendien kan regenwater de waterkwaliteit van uw tuin verbeteren. Het is namelijk vrij van chloor en andere chemicaliën die vaak gebruikt worden bij de behandeling van drinkwater. Het bevat ook minder kalk en andere mineralen die de bodem kunnen schaden, zodat uw planten in een gezondere omgeving kunnen groeien.

Goed in droge periodes

Ten slotte komt een regenwatersysteem goed van pas in lange periodes van droogte. In veel gemeentes wordt het gebruik van drinkwater beperkt tijdens warme maanden. Maar als u regenwater opvangt, kunt u blijven zorgen voor uw tuin.

Conclusie

Een regenwatersysteem biedt tal van voordelen. Zo helpt het u niet alleen om minder drinkwater te verbruiken, maar drukt het ook uw waterfactuur en is het goed voor uw tuin en het milieu. Bent u overtuigd van de meerwaarde van een regenwatersysteem? Ga dan niet hals over kop te werk, maar win eerst advies in. Afhankelijk van waar u woont, moet u bepaalde voorschriften volgen. Het is trouwens altijd een goed idee om een gekwalificeerde professional in te schakelen. Hij let erop dat het systeem correct en veilig geïnstalleerd wordt. En nog belangrijker: hij zorgt ervoor dat het aan uw behoeften aangepast is.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto