Ajusto
tuin inrichten
20 aug. 2020

Hoe kunt u uw tuin met een klein budget inrichten?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Uw tuin inrichten is een leuke bezigheid. Verveelt u zich en wilt u graag een kleurrijkere en vooral onderhoudsvriendelijkere tuin waar variatie troef is? Dan kunt u al met een paar kleine ingrepen een prachtige omgeving creëren vol vrolijke planten die u meteen al uw zorgen doen vergeten. Alles begint bij een goede organisatie om uiteindelijk de tuin van uw dromen te creëren.

Tuin inrichten: de voorbereiding

Een praktische tuin begint bij goed onderzoek. Laat u inspireren door tuincentra, openbare tuinen, jaarlijkse tuinshows en zelfs de tuinen in uw buurt om te weten te komen wat u graag wil. Sta even stil bij de grootte van uw tuin en denk na over wat u met uw ruimte wilt doen. Schets vervolgens uw ideeën uit en maak ‘moodboards’ om uw droomtuin te visualiseren.
De koudere wintermaanden zijn overigens het ideale moment om al uw tuinwerken te plannen. Zo kunt u volop van uw tuin genieten zodra de zon schijnt.

Welke materialen gebruikt u het beste?

De meest gebruikte tuinmaterialen zijn:

  • Baksteen en hout

  • Tegels en blokken

  • Kiezels en zand

  • Beton, mortel en gips

  • Waterdichte stoffen en zeilen

  • Verf en andere afwerkingen voor buiten

Enkele kleine klussen in uw tuin ter inspiratie

Maak uw gazon kleiner
Een kleiner gazon kan zeer bevrijdend zijn. Tenzij u er echt dol op bent om uw gazon om de twee weken te maaien in de zomer, zou het niet leuker zijn om deze tijd op een andere manier in te vullen en gewoon te genieten van uw tuin? Door uw tuin op een andere manier in te richten, kunt u de illusie van meer ruimte creëren en uw planten zowel binnen als buiten een prominentere plek geven.

Overweeg een buitenkamer
Een extra overdekte ruimte in uw tuin kan de manier waarop u van uw groen geniet aanzienlijk verbeteren. Door de onvoorspelbare weersomstandigheden kunnen we niet altijd van onze tuin profiteren zoals we willen. Een overdekte ruimte daarentegen, kan het hele jaar door worden gebruikt, ongeacht het weer.

Werk aan uw bestrating
U kunt uw oude bestrating gewoon even onder hoge druk afspuiten, of u kunt porseleinen tegels leggen. Porseleinen tegels nemen geen water op en hoeven daarom minder te worden gereinigd dan traditionele tegels. U hoeft ze minder vaak onder hoge druk af te spuiten en heeft dus een pak minder werk de komende jaren.

Investeer in een houtoven
Er is geen betere manier om van uw tuin te genieten dan met een etentje buiten. Een houtoven kan vrij duur zijn, maar er zijn voldoende alternatieven om uw tuin te verfraaien en uw verhemelte te strelen.

Wanneer u uw tuin besluit te inrichten, is het belangrijk om verder te kijken dan uw omheining alleen. Let erop dat het resultaat in de bredere omgeving past. Wilt u graag de hulp van een expert inschakelen? Aarzel dan niet om een beroep te doen op een Ajusto Pro. Hij stelt met plezier een gratis offerte op met respect voor uw wensen en uw budget.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto