Ajusto
premies
15 nov. 2022

De energiesubsidies per gewest

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Energie wordt steeds duurder en dus heeft de Belgische overheid een reeks maatregelen genomen om huishoudens te helpen. Zo kunt u op federaal niveau verschillende subsidies aanvragen en ook op gewestelijk niveau kunt u op financiële steun rekenen.

De energiepremies in 2022: wat verandert er in Wallonië, Vlaanderen en Brussel?

Het wordt steeds belangrijker om het energieverbruik van woningen te verbeteren. In 2022 kunt u opnieuw profiteren van de financiële steun van de overheid, want die heeft besloten 8 miljoen euro extra ter beschikking te stellen.

Dankzij de verschillende premies voor warmtebeheer, isolatie, energieaudits, ventilatie en meer, kunt u de nodige werkzaamheden uitvoeren en uw energiefactuur verlagen. Elk gewest stelt zijn eigen voorwaarden, die we hieronder kort bespreken.

In Brussel

In Brussel kunt u via Leefmilieu Brussel verschillende subsidies aanvragen om uw werken betaalbaar te houden:

  • Gemeentelijke subsidies: naast de subsidies van het gewest, zijn er soms ook lokale subsidies. Aarzel niet om contact op te nemen met uw gemeente voor meer informatie over de werkzaamheden die in aanmerking komen voor een aanvullende premie.

  • RENOLUTION : u kunt premies aanvragen voor maar liefst 45 renovatie- en energiebesparende maatregelen.

  • ECORENO-lening: dankzij deze lening, kunt u uw werkzaamheden financieren met een lening tot 25.000 euro en een rentevoet tussen 0% en 1%.

Zowel eigenaars, huurders, mede-eigenaars als verhuurders kunnen in Brussel financiële steun aanvragen. Het profiel van de aanvrager varieert naargelang de premie. U moet meerderjarig zijn en een Belgische bankrekening hebben. U moet de premie twaalf maanden vóór uw laatste factuur aanvragen. De hoogte van de premie wordt in het algemeen bepaald aan de hand van het inkomen van de aanvrager.

In Wallonië

De subsidies die in Wallonië worden aangeboden omvatten de "Primes habitation". Het gaat om elk project om uw woning te renoveren of de energieprestaties ervan te verbeteren of om een gezondheidsrisico op te lossen.

Daarnaast kunt u renteloos geld lenen dankzij het Ecopack / Renopack-initiatief. U kunt tussen de 1.000 en 60.000 euro lenen en zowel huurders, eigenaars, verhuurders, lokale overheden en mede-eigenaars kunnen ervan profiteren. De aanvrager moet ten minste 18 jaar oud zijn en een bankrekening hebben. Het bedrag wordt bepaald door het inkomen van de aanvrager.

In Vlaanderen

In Vlaanderen kunt u profiteren van:

  • Mijn VerbouwPremie

  • Een btw-tarief van 6% bij renovatie van woningen

  • Een totaalrenovatiebonus

Om daarvoor in aanmerking te komen, moet u meerderjarig zijn en een aanvraag indienen nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Het bedrag hangt meestal af van uw inkomen en het soort woning.

Kortom, om subsidies te ontvangen, moet u voldoen aan de voorwaarden van uw gewest. Ga naar de officiële website van uw gewest en dien online uw aanvraag in. Voeg uw facturen en ander bewijsmateriaal toe en volg uw aanvraag op.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto