Ajusto
audit
10 mrt. 2022

Wat is een technische en energetische audit?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Heeft u grote renovatieplannen? Dan is het zeer sterk aangeraden om eerst een technische en energetische audit van uw woning te laten uitvoeren. Maar wat is dat precies, zo’n technische en energetische audit? En wat zijn de voordelen?

Wat is een technische en energetische audit van een woning?

Bij een technische audit gaat een specialist na of uw woning aan alle technische en elektrische normen voldoet. Hij analyseert de algemene staat van uw woning en bekijkt of er werken moeten worden uitgevoerd. Tijdens de technische audit focust de specialist op 80 controlepunten die betrekking hebben op het dak, de afvoerleidingen, de omgeving, de toegankelijkheid, de technische en elektrische installaties, scheuren, vocht of schimmel, brandpreventie en veel meer. Na de audit stelt hij een verslag op waarin hij niet alleen elk controlepunt toelicht, maar ook oplossingen aanreikt voor eventuele problemen.

Bij een energetische audit worden de energieprestaties van uw woning onderzocht. Een erkende architect kijkt op welke plekken u energie verliest en waar er energierenovatiewerkzaamheden nodig zijn. Hij onderzoekt de thermische isolatie van het huis (dak, gevels, vloeren, deuren, enz.), het verwarmingssysteem, de productie van warm water, het ventilatiesysteem en de hernieuwbare energiebronnen. Na de analyse stelt de specialist een verslag op met de acties die u kunt ondernemen om uw woning energie-efficiënter te maken.

Wat zijn de voordelen van een technische en energetische audit?

Dankzij het gedetailleerde verslag leert u de sterke en zwakke punten van uw woning kennen. Heeft u technische problemen? Dan weet u dankzij de audit hoe u de structuur van uw woning kunt verbeteren. En bij energieproblemen kunt u dankzij de energetische audit de energieprestaties van uw woning verbeteren.

Wanneer u de zwakke punten van uw woning verbetert, verhoogt u niet alleen uw comfort, maar ook de waarde van uw eigendom.

En met een energie-efficiënter huis verlaagt u uw energiefactuur en de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien geeft een energetische audit u toegang tot financiële steun en subsidies voor energieprestatiewerkzaamheden. Voor heel wat subsidies moet u namelijk eerst een energetische audit laten uitvoeren door een erkende architect.

Hoe vind ik een gekwalificeerde architect voor een technische en energetische audit?

Een technische en energetische audit moet worden uitgevoerd door een erkende architect. Ajusto helpt u graag in uw zoektocht naar de juiste specialist. De architecten die met ons samenwerken zijn erkende, ervaren en bekwame professionals. Ze analyseren 80 technische controlepunten en brengen de energieprestaties van uw woning in kaart.

Na de audit ontvangt u een gedetailleerd rapport met de sterke en zwakke punten van uw woning. U krijgt een raming van het budget voor de uit te voeren werkzaamheden en onze architecten staan u te allen tijde bij met advies. Ze geven u tips om uw energieverbruik te doen zakken, antwoorden met plezier op al uw vragen en leggen u uit welke subsidies er beschikbaar zijn voor uw energieprestatiewerkzaamheden.

Bovendien komt u bij ons niet voor onaangename verrassingen te staan, want voor een technische en energetische audit betaalt u € 550, inclusief rapport. Maak dus snel een afspraak en geniet van onze vele voordelen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto