Ajusto
subsidies isolatie
12 mei 2022

Alles wat je moet weten over premies en subsidies voor isolatie

Xavier
Door Xavier
 • Leestijd: 2 minuten

Een woning isoleren is niet goedkoop. Toch is het een slimme investering. Een goed geïsoleerde woning is namelijk beter voor het milieu en ook uw portemonnee heeft er baat bij nu de energieprijzen de pan uitswingen. Om gezinnen te helpen, hebben de Waalse, Vlaamse en Brusselse overheid verschillende subsidies in het leven geroepen. Wij sommen ze voor u op.

Welke isolatiesubsidies kunt u aanvragen in het Waals Gewest?

Voorafgaande audit

Sinds 1 juni 2019 biedt het Waalse Gewest een pakket steunmaatregelen voor woningisolatie aan. Het pakket bestaat uit meerdere subsidies, maar ook uit leningen met verlaagde rente of nulrente.

Voor u isolatiesubsidies kunt aanvragen, moet u wel eerst een verplichte audit van uw woning laten uitvoeren. In dat geval meet een door de Waalse overheid erkende auditeur de energieprestaties van uw woning en onderzoekt hij welke werkzaamheden nodig zijn.

Hoeveel steun kunt u aanvragen?

Iedereen kan subsidies aanvragen, maar het bedrag dat u ook werkelijk krijgt, hangt af van het gezinsinkomen. De Waalse regering heeft namelijk een rooster opgesteld met vijf categorieën. Afhankelijk van de categorie waar uw gezin toe behoort, krijgt u 1 tot 6 keer het basisbedrag om uw isolatiewerken te financieren. Daarbij moet u wel rekening houden met een plafond van 70% van de totale factuur.

Welke isolatiesubsidies kunt u aanvragen in het Vlaams Gewest?

Het Vlaamse Gewest moedigt Fluvius, haar distributiebeheerder voor elektriciteit en gas, aan om klanten aan te sporen hun woning beter te isoleren. Om het kostenplaatje te drukken, heeft Vlaanderen een bonussysteem ontwikkeld.

Wanneer heeft u recht op een bonuspremie?

U heeft recht op de Totaalrenovatiebonus wanneer u binnen een periode van vijf jaar minstens drie renovatieprojecten uitvoert en daarvoor een premie van netbeheerder Fluvius ontvangt. Deze renovatiebonus loopt van 1250 tot 4750 euro en kan worden aangevraagd voor de volgende werken:

 • Dak- of zolderisolatie

 • Buiten- of binnenisolatie

 • Vloerisolatie

 • Nieuwe beglazing

 • Zonneboiler

 • Warmtepomp

 • Ventilatiesysteem

Welke isolatiesubsidies kunt u aanvragen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

Sinds 1 januari 2022 heeft de Brusselse regering haar subsidies voor energie en renovatie grondig herzien en samengevoegd in één duidelijk, voordeliger systeem: de Renolution-subsidies.

Iedereen kan deze nieuwe subsidies aanvragen via het digitale loket IRISbox. Let wel op: u kunt de subsidies pas aanvragen nadat de werken zijn uitgevoerd. Informeer u dus grondig op voorhand om niets over het hoofd te zien.

Hoeveel steun kunt u aanvragen?

Voor de Renolution-subsidies, maakt de Brusselse overheid onderscheid tussen drie inkomenscategorieën. Afhankelijk van uw inkomen, kunt u dus meer of minder steun aanvragen. Een voorbeeld: als u tot categorie I behoort (basisinkomens), ontvangt u € 35/m2 voor dakisolatie, terwijl u in categorie III (lage inkomens) recht heeft op € 55/m2.

De volgende werkzaamheden komen in aanmerking voor de Renolution-subisidies:

 • Thermische isolatie van daken

 • Thermische isolatie van een gevel (binnen en/of buiten)

 • Thermische isolatie van vloeren

 • Akoestische isolatie van muren

 • Akoestische isolatie van vloeren

Wilt u meer informatie over deze premies of heeft u al concrete plannen voor isolatiewerkzaamheden? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met een gekwalificeerde specialist.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto