Ajusto
slimme thermostaat
26 apr. 2019

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een slimme thermostaat is een thermostaat die rechtstreeks met uw cv-ketel verbonden is en uw energieverbruik via allerlei vernuftige technieken aanpast aan uw leefpatroon. Het is dus het ideale middel om uw huis slim en efficiënt te verwarmen, zodat u meer energie kunt besparen en de stookkosten laag kunt houden.


Ook uw gebruiksgemak neemt aanzienlijk toe wanneer u van een traditionele thermostaat overstapt op een slimme thermostaat. U kunt hem namelijk vooraf instellen waardoor uw huis automatisch op de juiste temperatuur wordt gebracht. U kunt de thermostaat ook vanop een afstand bedienen. Dat gebeurt dan via een app die u kunt installeren op uw smartphone.

Wat kan een slimme thermostaat nog meer?

Voor elk huis bestaat er een passende slimme thermostaat. Zo heeft u standaard keuze uit twee soorten: een slimme thermostaat met single zone, of een meer uitgebreide thermostaat met multi zone.

Single zone

Bij een 'single zone'-thermostaat wordt uw huis opgedeeld in één enkele zone. Dit betekent dat de thermostaat alle opengedraaide radiatoren aan- en uitschakelt wanneer nodig, zonder hierbij een onderscheid te maken tussen de verschillende ruimten.

Multi zone

Met een thermostaat die 'multi zone'-verwarming ondersteunt, kunt u meerdere zones of kamers onafhankelijk van elkaar verwarmen. U kunt dus gerust uw badkamer warmer laten worden dan uw slaapkamer. Maar let op: hiervoor hebt u wel slimme radiatorknoppen nodig.

Daarnaast bestaan er ook zelflerende thermostaten. Deze ‘leren’ uw huis en uw leefpatroon kennen. Ze meten hoe lang het duurt voordat uw huis opgewarmd is en wanneer u bijvoorbeeld niet thuis bent of slaapt. Zodra ze uw gewoonten dan volledig in kaart hebben gebracht, kiezen ze zelf het ideale moment om uw huis te verwarmen. Bijvoorbeeld als u net vertrekt van uw werk.

 Geofencing

Is het gebruik van uw huis wat onregelmatiger, dan is een thermostaat die kan controleren of u er wel of niet bent erg handig. De meest voorkomende methode is geofencing. De positie van uw telefoon wordt dan doorgegeven aan uw thermostaat. Uw slimme thermostaat kan met andere woorden dus ‘zien’ of u thuis bent, op basis van uw locatie. Bent u op uw werk, dan gaat de temperatuur naar omlaag. Bent u onderweg naar huis, dan gaat de temperatuur weer omhoog.

Een slimme thermostaat kopen?

slimme thermostaat

Let goed op voordat u een slimme thermostaat koopt. Niet elke thermostaat is namelijk even compatibel met uw verwarming. Zo zijn er thermostaten die alleen werken met stadsverwarming omdat ze geen ketel aan- en uit- kunnen schakelen. Andere slimme thermostaten kunnen niet overweg met vloerverwarming. Het is ook heel belangrijk om na te gaan of uw cv-ketel kan moduleren en of uw slimme thermostaat dat ook kan.

Laat uw thermostaat installeren door een specialist

Ziet u al die nieuwe snufjes van de slimme thermostaat wel zitten, zoals verbinding via wifi en een app waarmee u de thermostaat op afstand kunt bedienen? Dan is het een goed idee om een afspraak te maken met een specialist. Hij zorgt ervoor dat alles goed wordt ingesteld en geeft u meteen ook het juiste advies. Onze specialist komt graag bij u langs.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto