Ajusto
onkruid
03 mrt. 2022

7 tips om onkruid doeltreffend te bestrijden

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Iedereen die graag tuiniert, is het erover eens: onkruid is een echte plaag. Hoeveel uren u er ook in steekt om het te verwijderen, het komt altijd terug. Wij delen enkele tips, zodat u uw onkruid voortaan nog efficiënter en sneller kunt verwijderen. Twijfelt u? Vraag dan steeds advies aan een gekwalificeerde specialist.

1. Azijn

Azijn is een echte must-have in huis. U reinigt er niet alleen uw meubels en vloeren mee, maar ook in uw tuin kunt u er alle kanten mee op. Azijn is namelijk een goede, natuurlijke, milieuvriendelijke onkruidverdelger. Meng een fles azijn met een liter water en spuit de vloeistof op uw onkruid. Het zal natuurlijk uitdrogen en, als de zon schijnt, verbranden.

2. Heet kookwater

Heeft u zich altijd al afgevraagd wat u met uw hete kookwater moet doen? U kunt het gebruiken om dat vervelende onkruid "water te geven". Let wel op: het water moet nog heet zijn om het onkruid te verbranden. Wees dus voorzichtig en zorg ervoor dat u niet ook uw bloemen en planten verbrandt.

3. Grof zout

U heeft ongetwijfeld grof zout in uw keukenkasten liggen. Wel, voortaan kunt u ook een voorraad in uw tuinhuis aanleggen. Grof zout kan namelijk op twee manieren worden gebruikt om onkruid te verwijderen. U kunt wat zout rond de stengels van het onkruid strooien en de plant vervolgens water geven of wachten op regen. Wilt u niet wachten? Meng dan 200 gram grof zout met een liter water en spuit dat op het onkruid. Het middeltje werkt relatief snel in en u zult eindelijk kunnen genieten van een mooie, groene tuin.

4. Karton

Wie op zoek is naar een langdurig resultaat, kan zijn tuin tijdens de wintermaanden "afdekken". Maai uw gazon een laatste keer in de herfst en bedek het vervolgens met een laag karton. Kies voor karton zonder nietjes of bedrukkingen om het milieu niet te vervuilen. In de lente haalt u dan alles weg. Er zal minder snel nieuw onkruid komen.

5. Insecten

Onkruid is allesbehalve dol op insecten, en dan vooral mieren. Als u doeltreffend onkruid wilt bestrijden, stopt u dus het beste met het gebruiken van insecticiden. Insecten bewijzen u in zekere zin namelijk een dienst. Ze voeden zich met het onkruid in uw tuin, zodat u niets hoeft te wieden. De beste manier om insecten aan te trekken, is door hooi neer te leggen.

6. Brandnetelgier

Onze grootouders gebruikten brandnetelgier om onkruid te doden. Doe minstens één kilo brandnetels in ongeveer tien liter water. Laat het mengsel twee weken gisten en leg de brandnetelgier dan rond de stengel van uw onkruid. Het zal als bij toverslag verdwijnen. Gebruik deze truc wel niet te vaak. Het mengsel is op lange termijn namelijk giftig.

7. Stro

Stro beschermt uw planten tegen weersinvloeden, maar voorkomt ook dat er onkruid groeit. En zelfs al slaagt het onkruid erin boven de strolaag uit te groeien, zal het in elk geval trager groeien.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto