Ajusto
energieprestatie woning verbeteren
05 okt. 2023

Zo meet en verbetert u de energieprestaties van uw woning

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 1 minuut

Heel wat eigenaars denken na over manieren om hun woning energie-efficiënter te maken. Dat is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. In dit artikel vertellen we hoe u de energie-efficiëntie van uw woning kunt laten bepalen en hoe u de energieprestaties kunt verbeteren.

De energiescore van uw woning bepalen

Energieaudit

Met een energieaudit kunt u analyseren hoe uw woning energie verbruikt. Een specialist overloopt een lange lijst punten en brengt in kaart waar er nog verbetering nodig is en wat al goed is. Dit mag u verwachten:

  • Visuele inspectie: controle van de isolatie, ramen, verwarmingstoestellen, enz.

  • Gebruik van gespecialiseerde apparatuur: zoals een thermische camera om luchtlekken op te sporen.

  • Analyse van uw energierekeningen: om trends en punten voor verbetering te identificeren.

Energieprestatiecertificaat

Na een audit krijgt u een energieprestatiecertificaat. Dat bevat heel wat waardevolle informatie, waaronder de energiescore van uw woning. De score loopt van A (zeer efficiënt) tot G (inefficiënt) en vertelt u hoe zuinig het gebouw is. Het certificaat is verplicht wanneer u uw woning wilt verkopen of verhuren.

De energieprestaties verbeteren

Isolatie

Als uw muren, daken, ramen en deuren goed geïsoleerd zijn, heeft dat meteen een impact op de energieprestaties van uw woning. Aarzel dus niet om te investeren in isolatie en dubbel of driedubbel glas om warmte binnen te houden.

Verwarming en koeling

Hoe efficiënter uw toestellen zijn, hoe meer energie u kunt besparen. U kunt oudere toestellen vervangen door betere, efficiëntere systemen of u kunt investeren in slimme thermostaten. Daarmee kunt u heel precies de temperatuur in uw woning regelen.

Verlichting en elektrische apparaten

Ledlampen zijn zuiniger dan traditionele lampen. En ook voor uw huishoudtoestellen kan het lonen om efficiëntere apparaten te kopen. Elk toestel heeft tegenwoordig een energielabel, zodat u de energieprestaties makkelijk kunt vergelijken.

Subsidies

De overheid heeft verschillende subsidies en andere financiële hulpmiddelen ontwikkeld voor mensen die hun woning energie-efficiënter willen maken. Ga zeker eens naar de website van uw lokale overheid, ga langs op het gemeentehuis of vraag raad aan een professional. Zo kunt u ontdekken op welke hulpmiddelen u aanspraak maakt.

Doe een beroep op een gekwalificeerde professional

Het is niet gemakkelijk om de energieprestaties van een woning in kaart te brengen of te verbeteren. U moet de lokale wetgeving goed kennen en weten welke mogelijkheden u heeft. Toch loont het de moeite. Een energie-efficiënte woning verbruikt namelijk minder en dat merkt u meteen in uw portemonnee. Aarzel dus niet om een gekwalificeerde professional in te schakelen. Hij of zij kan een audit van uw woning doen en u adviseren over de veranderingen die het meeste renderen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto