Ajusto
inbraak woning
28 feb. 2023

4 tips om inbraak in uw woning te voorkomen

Xavier
Door Xavier
 • Leestijd: 2 minuten

Woninginbraken zijn een ernstig probleem in België. Volgens de cijfers gebeuren er ongeveer 50.000 inbraken per jaar in ons land. Dit kan veel stress en ongerustheid veroorzaken voor woningeigenaren. Gelukkig zijn er maatregelen die u kunt nemen om uw woning te beschermen tegen inbraak. Of u nu in een eengezinswoning of appartement woont, er zijn een aantal eenvoudige stappen die u kunt nemen om de beveiliging van uw woning te versterken.

Versterk de beveiliging van uw voordeur

De voordeur is vaak het eerste doelwit van inbrekers. Daarom is het belangrijk om deze efficiënt te beveiligen. Hier zijn enkele tips om de beveiliging van uw voordeur te versterken:

 • Vervang de sloten door hoogwaardige Europese cilindersloten. Deze sloten zijn moeilijker te kraken en bieden meer bescherming tegen inbraak.

 • Installeer extra beveiligingssloten op de voordeur. Sloten zoals nachtsloten of sloten uit gehard staal kunnen een extra laag beveiliging aan uw deur toevoegen.

 • Laat regelmatig het toestand van de deur en de scharnieren controleren. Zorg ervoor dat de deur in goede staat is en dat de scharnieren stevig bevestigd zijn. Als de deur oud of beschadigd is, kan het verstandig zijn om deze te vervangen door een stevigere deur.

Beveilig uw ramen

Ramen zijn ook een populair doelwit voor inbrekers. Hier is hoe u ze kunt beveiligen:

 • Installeer beveiligingssloten op de ramen. Sloten zoals haken of cam-sloten kunnen voorkomen dat de ramen vanuit de buitenkant worden geopend.

 • Plaats beveiligingsstaven op ramen op de begane grond. Als u ramen op de gelijkvloerse verdieping heeft, kan het verstandig zijn om beveiligingsstaven te installeren om te voorkomen dat inbrekers via deze weg binnenkomen.

 • Gebruik verduisterende gordijnen om waardevolle spullen binnenshuis te verbergen. Verduisterende gordijnen kunnen voorkomen dat inbrekers zien wat er zich in uw woning bevindt. Zo zijn ze minder geneigd verder te zoeken.

Gebruik van beveiligingstechnologie in uw voordeel

Er zijn veel beveiligingstechnologieën die u kunnen helpen om uw woning te beschermen tegen inbraken. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Installeer een systeem met bewakingscamera's. Bewakingscamera's kunnen binnen en buiten uw woning worden geïnstalleerd en kunnen worden verbonden met uw telefoon of computer zodat u uw woning in realtime in de gaten kunt houden.

 • Gebruik een alarmsysteem dat is verbonden met een surveillancecentrale. Een alarmsysteem kan worden geactiveerd wanneer een onbevoegde persoon uw woning binnenkomt. Het kan worden verbonden met een surveillancecentrale die de politie waarschuwt bij een inbraak.

 • Installeer een bewegingsdetector aan de buitenkant van uw woning. Een bewegingsdetector kan aan de buitenkant van worden geïnstalleerd en kan worden verbonden met uw alarmsysteem om verdachte bewegingen te detecteren.

Wees alert

Naast fysieke beveiligingsmaatregelen is het belangrijk om een aantal goede beveiligingsgewoonten in acht te nemen. Hier zijn enkele tips:

 • Laat geen huissleutels dicht bij de voordeur liggen. Als u uw sleutels binnen handbereik laat liggen, maakt u het voor inbrekers gemakkelijker om in te breken.

 • Plaats geen reisinformatie op sociale media. Als u op vakantie gaat, geef dan niet op sociale media aan hoelang u wegblijft of waar u naartoe gaat. Dit kan ideeën geven aan mogelijke inbrekers.

 • Sluit en vergrendel de voordeur wanneer u uw woning verlaat. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is gemakkelijk om de deur te vergeten af te sluiten als u haast heeft. Zorg ervoor dat u altijd uw voordeur vergrendelt wanneer u weggaat.

Conclusie

Met deze tips kunt u uw woning effectief beschermen tegen inbraak en voelt u zich veiliger in uw eigen woning. Vergeet niet om regelmatig de beveiliging van uw woning te controleren en nieuwe beveiligingsmaatregelen te nemen als dat nodig is. Neem de beveiliging van uw woning niet licht op, want een inbraak kan ernstige gevolgen hebben voor uw leven en welzijn. Neem de nodige maatregelen om uw woning en uw familie te beschermen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto