Ajusto
groentetuin
27 okt. 2021

De 3 beste tips om een groentetuin te beginnen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een mooie groentetuin is puur genot. Als u graag gezond eet, biedt een groentetuin alleen maar voordelen. Maar voor u in de aarde duikt, moet u enkele belangrijke basistechnieken beheersen. U moet over het nodige gereedschap beschikken en goed weten welke groenten- en fruitsoorten ideaal zijn om mee te beginnen.

Het terrein en de lichtinval

Als u van plan bent een groentetuin aan te leggen, moet u natuurlijk eerst en vooral een stukje grond kiezen. Dit stukje moet vruchtbaar en luchtig zijn, zodat uw plantjes goed kunnen groeien. Ook de hoeveelheid zon die uw stukje grond ontvangt, is belangrijk. Net als alle andere planten hebben groenten en fruit zonlicht nodig om aan fotosynthese te doen. Snelgroeiende planten zet u het beste in vol zonlicht. Deze hebben minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag nodig, dus let erop dat bomen, struiken of hekken geen schaduw op uw moestuin werpen.

Aarzel overigens niet om een beroep te doen op een van onze specialist voordat u begint. Hij kan u alles vertellen over wat een groentetuin nodig heeft, zodat uw plan perfect slaagt. Hij kan u ook helpen bij de verzorging van bomen.

De grond en het materiaal

Een mooie groentetuin baat het meeste bij een losse, goed geïrrigeerde grond die niet te zwaar is. Vóór u de grond klaarmaakt voor het zaaien, raden we u aan uw grond te laten testen door een gekwalificeerde specialist. Hij ziet meteen of er iets ontbreekt, zoals organisch materiaal. Organisch materiaal levert veel van de voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien en te bloeien. Het maakt de grond zachter en laat de wortels gemakkelijker groeien. Daarnaast heeft uw grond ook stikstof, fosfor en kalium nodig. Dit zijn de drie basisstoffen die alle planten nodig hebben. Samen worden ze ook wel N-P-K genoemd.

Wat het tuingereedschap betreft, raden we u van harte aan om minstens de volgende zaken in huis te halen:

  • Een handtroffel: deze is onmisbaar om kluiten grond op te breken, kleine gaten te graven, zaailingen te verplanten en onkruid op te graven.

  • Een snoeischaar: deze schaar is ideaal om verse vruchten te oogsten en bessenstruiken te snoeien.

  • Een hark: hiermee kunt u de grond makkelijk egaliseren en ondertussen onkruid verwijderen.

  • Een schep: die hebt u nodig om gaten te graven en aarde en planten te verplaatsen.

Met welke groenten en vruchten moet ik beginnen?

Tuinieren is een waar plezier als u uw eigen groenten en vruchten kweekt. Bovendien zijn zelfgekweekte planten zoveel voedzamer. De volgende planten zijn zeer makkelijk te kweken:

  • Groenten: paprika, kool, komkommer, knoflook, tomaat en courgette.

  • Fruit: bramen, frambozen en aardbeien

Al deze planten hebben geen speciale behandeling nodig. U vindt ze bovendien heel makkelijk in elk tuincentrum. Als u uw moestuin echter alle kansen van slagen wilt bieden, is het altijd aangeraden om een specialist te contacteren. Niet alleen houdt hij de evolutie van uw planten nauwgezet in het oog, maar geeft hij ook relevant advies over doeltreffende boomverzorgingstechnieken als u die op uw eigendom hebt.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto