Ajusto
certificat PEB
31 mei 2022

EPB-certificaat vanaf 2025 verplicht in Brussel: wat betekent dat?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 1 minuut

Vanaf 2025 is het EPB-certificaat verplicht voor alle woningen in het Brussels Gewest. Maar wat is het energieprestatiecertificaat nu precies en waarvoor dient het? Wat zijn de nieuwe regels die in 2025 van kracht gaan? Wij beantwoorden al uw vragen!

Wat is het EPB-certificaat?

Het EPB-certificaat beschrijft de energieprestaties van een gebouw. Het is een beetje een energie-identiteitskaart, waarbij het energieverbruik van een gebouw een score krijgt die loopt van zeer laag (A-score) tot zeer hoog (G-score).

Het certificaat is sinds 2011 verplicht voor alle woningen groter dan 18 m2 en alle bedrijfspanden groter dan 500 m2 die te koop of te huur worden aangeboden in Brussel. Het wordt afgegeven door een onafhankelijk, door Leefmilieu Brussel erkende certificeerder en is 10 jaar geldig.

In het document komen verschillende punten aan bod:

  • De thermische isolatie van het gebouw

  • De aanwezigheid van zonnepanelen, zonneboilers en eventuele hernieuwbare energiebronnen

  • Het rendement van de verwarmings- en koelsystemen

  • De ventilatiecapaciteit en de luchtdichtheid van het gebouw

Waarvoor dient het EPB-certificaat?

Het EPB-certificaat brengt de energieprestaties van een gebouw in kaart.

Daarnaast is het ook een soort energetisch kwaliteitslabel dat de waarde van het onroerende goed verhoogt. Afhankelijk van de energiescore, kunt u namelijk meer vragen voor het pand dat u verkoopt of verhuurt. Ten slotte brengt het certificaat duidelijk in kaart wat er nog verbeterd kan worden, zodat u uw renovatiebudget slim kunt besteden.

Wat zijn de huidige regels voor het EPB-certificaat?

De Europese Commissie wil het milieu beter beschermen en doet dat onder meer door energierenovatiewerken vanaf 2030 verplicht te maken. Die beslissing heeft ook gevolgen op lokaal niveau: vanaf 2025 voert het Brussels Gewest verschillende wijzigingen door in zijn energiewetgeving. Concreet zullen alle woongebouwen die momenteel een score F of lager hebben, minstens niveau E moeten halen.

Kort samengevat, is dit wat u moet onthouden over het EPB-certificaat: het EPB-certificaat brengt niet alleen de energieprestaties van uw woning in kaart, het speelt ook een belangrijke rol bij de bepaling van de waarde. Wanneer u uw woning wilt verkopen of verhuren is het certificaat dan ook verplicht. Vanaf 2025 is het bovendien verplicht een minimale score te behalen. U laat u daarbij het beste bijstaan door een gekwalificeerde specialist. Hij kan u het juiste advies geven om de energieprestaties van uw woning te verbeteren.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto