Ajusto
energie besparen
21 apr. 2022

Hoe kunt u besparen op uw energiefactuur?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

De voorbije jaren is de energiefactuur enorm duur geworden. Het maakt tegenwoordig niet meer uit welke energiebron u gebruikt. De enige manier om de prijs te doen zakken, is door uw verbruik te verminderen. Maar hoe precies? Wij delen enkele handige tips.

Tips om uw elektriciteitsverbruik in de keuken te verminderen

Probeer uw koelkast zo weinig mogelijk te openen. Zorg ervoor dat u alle ingrediënten van uw gerecht op voorhand kent, zodat u ze in één keer kunt nemen. Zo vermijdt u dat uw koelkast te lang openstaat. Kook ook zo vaak mogelijk met deksels op uw potten en pannen. En als u een snelkookpan heeft, is dat nog beter. Met een snelkookpan kunt u de kooktijd namelijk met meer dan de helft inkorten.

Wat uw kookapparatuur betreft, is inductie de beste manier om gerechten op te warmen. Zodra u de inductieplaat uitschakelt, stopt de plaat namelijk met energie verbruiken. Vergelijken we dat met een keramische kookplaat, dan bespaart u zo tot wel 30 % energie. Wilt u een schotel in de oven klaarmaken? Dan is een heteluchtoven het beste toestel. Dankzij de ventilatoren wordt de warmte gelijkmatig verspreid en kunt u verschillende gerechten tegelijkertijd opwarmen. Nóg beter is een microgolfoven. Die verbruikt 10 keer minder energie dan een traditionele oven.

Tips om uw elektriciteitsverbruik in de badkamer te verminderen

Dit hoeven we u vast niet meer te vertellen, maar een douche is beter dan een bad. Een douche verbruikt veel minder water en bespaart tot 70% warm water.

Voor uw wasmachine (maar ook voor uw vaatwasser) geldt dat u ze pas mag aanzetten wanneer ze helemaal vol zit. U hoeft trouwens geen hoge temperatuur in te stellen. 30 graden en een kort programma is voldoende om uw vaatwerk schoon te maken en ondertussen energie te besparen.

Ga voor energiezuinige apparaten

A+++ toestellen zijn duurder bij aankoop, maar ze verbruiken tot 10 keer minder. Heeft u bovendien een elektriciteitsmeter met twee tellers? Gebruik uw toestellen dan zo vaak mogelijk tijdens de daluren. Laat uw vaatwasser, wasmachine, boiler … bijvoorbeeld ’s nachts draaien om van het lagere tarief te genieten.

Kies voor energiezuinige batterijen en lampen

Oplaadbare batterijen worden ten zeerste aanbevolen voor het milieu. U kunt ze meerdere keren opladen en ze zijn bijzonder zuinig.

Vervang uw lampen ook zeker door spaarlampen of ledlampen. Die verbruiken namelijk tot drie keer minder dan een klassieke lamp.

De ideale temperatuur in huis

De ideale temperatuur voor de leefruimte is 20 tot 21 graden. Voor een slaapkamer is 17 of 18 graden voldoende. Wanneer u uw thermostaat in elke kamer 1 graad lager zet, kunt u op jaarbasis ongeveer 100 euro besparen.

Onderhoud uw elektrische toestellen

Wij raden u aan uw koelkast regelmatig te ontdooien. Hetzelfde geldt voor uw diepvriezer, die u het beste in een onverwarmde ruimte plaatst en van tijd tot tijd leegmaakt om te ontdooien. Een te dikke ijslaag kan uw energieverbruik namelijk met 25 % omhoog duwen.

Om ervoor te zorgen dat uw verwarming optimaal werkt (en u dus minder verbruikt), is het belangrijk dat u uw radiatoren regelmatig afstoft.

Vergeet ook niet uw elektrische apparaten uit het stopcontact te halen en ze niet in stand-by te laten staan. Het is absoluut niet nodig om de tv, printer of oplaadkabel van uw telefoon in het stopcontact te laten zitten.

Bereken uw energieverbruik en neem eenvoudige en gemakkelijke maatregelen om energie te besparen. Dit zijn kleine gewoonten die u kunt aannemen om geld te besparen en het milieu minder te belasten.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto