Ajusto
laadpaal installeren
17 jan. 2023

Waarom is 2023 het perfecte jaar om een laadpaal te installeren?

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

De laatste jaren hebben elektrische voertuigen een aanzienlijke groei doorgemaakt. Hun prestaties worden beter en ze helpen het milieu een handje. En dat vertaalt zich in een hogere verkoop. In België is het voordelig om een laadpaal te installeren om uw elektrische wagen thuis van stroom te voorzien. De overheid voorziet namelijk in verschillende hulpmiddelen.

Wat zijn de voordelen van een laadpaal?

Zowel thuis als op het werk is een oplaadpunt een zeer interessante oplossing. Een elektrische auto is namelijk zuiniger: 100 km op de baan kan tot zes keer goedkoper uitkomen in vergelijking met een auto op benzine. Wie een laadstation kiest, kiest bovendien ook voor groene energie. Laadpalen gebruiken namelijk schone en hernieuwbare energie. En ook elektrische voertuigen zijn zeer weinig vervuilend.

Als u thuis een laadpaal installeert, kunt u uw voertuig gemakkelijk van stroom voorzien. Aangezien het station zich thuis bevindt, hoeft u niet langer naar een laadstation te gaan. U kunt uw auto 's nachts aansluiten en 's morgens vertrekken met een volle batterij.

Bovendien is een laadpaal thuis ook een veiligheidsgarantie. Hij raakt niet oververhit en zal minder snel brand veroorzaken. Ten slotte kan een dergelijke installatie de waarde van uw woning vergroten wanneer u eraan denkt die te verkopen.

Hoe kunnen zonnepanelen u helpen?

Het is mogelijk een laadstation te combineren met zonnepanelen. Dat is nog beter voor uw portemonnee en voor het milieu.

Afhankelijk van het aantal panelen op uw dak, kunt u uw elektriciteitsverbruik terugschroeven met 25 tot 50%. Daarbij mag wel niet worden vergeten dat de panelen zelf een aardige financiële investering van uw kant vergen. Toch is het rendement op lange termijn zeer bevredigend.

Vanuit ecologisch oogpunt is het uiteraard interessant om uw elektrische auto met zonne-energie aan te drijven.

De kostprijs van een laadpaal

Een laadpaal heeft dus heel wat voordelen. En hij is betaalbaar. In België kost een volledige installatie tussen 1.000 en 3.500 euro. Verschillende elementen beïnvloeden daarbij de kosten van de installatie:

  • Het type laadpaal: er zijn laadstations die eenfase stroom leveren (enkelfasig station). Andere modellen produceren driefase stroom (driefasige laadstations)

  • De kosten voor de installatie

  • De prijs van eventuele extra uitrusting

  • De prijs van arbeid

Hoe kunt u steun krijgen voor de aankoop en installatie van een laadpaal?

In België is er geen federale subsidie voor de installatie van laadstations. De overheid voorziet wel in een belastingvermindering voor de aankoop en installatie van laadpalen. Tot september 2024 kunt u zo profiteren van een korting tot 1.500 euro op de aanschaf van uw laadstation. De werkelijke vermindering varieert naar gelang van het jaar van installatie en de kostprijs. Het is altijd aangeraden contact op te nemen met de Vlaamse, Brusselse of Waalse regering om meer te weten te komen over de meest recente steunmaatregelen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto