Ajusto
zwembad
22 mrt. 2022

5 tips voor wie een zwembad wil aanleggen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Baden in de zon, picknicken, eindeloos zwemmen … De zon toont zich opnieuw van zijn beste kant en dan dromen we uiteraard maar van één ding: een zwembad. Een zwembad aanleggen, is een groot project. Maar met de juiste voorbereiding zorgt u ervoor dat u binnenkort zorgeloos van wat verkoeling geniet. Ontdek ons advies over hoe u de aanleg van een zwembad het beste aanpakt.

Leg eerst het budget vast

Zwembaden kosten veel geld, of u nu voor een inbouwmodel of een opbouwmodel kiest. Een inbouwzwembad is met een gemiddelde prijs tussen 15.000 en 50.000 euro bovendien duurder dan een opbouwzwembad. Dat kostenplaatje heeft natuurlijk wel een reden. Een inbouwzwembad vergt namelijk veel werk in en rond het terrein. Er moet een put gegraven worden, de wanden moeten worden aangelegd en gaten moeten worden opgevuld. Daarbij komen nog de kosten van de diverse materialen en accessoires en ook de broodnodige coatings en apparatuur mogen niet over het hoofd worden gezien.

Vóór u dus een zwembad laat aanleggen, is het belangrijk dat u nagaat of u klaar bent voor een dergelijke investering. Analyseer uw financiële situatie en overloop de verschillende financieringsopties. Gaat u het zwembad zelf betalen of kiest u voor een lening? Als uw budget beperkt is, is een opbouwzwembad een mooi compromis.

Kies de juiste locatie

Een zwembad, zelfs een klein, neemt ruimte in beslag. Een volgende stap is dus nagaan of u voldoende vrije ruimte heeft. Een klassiek model is gewoonlijk 4x8 meter groot, maar daar komen natuurlijk ook de afmetingen van de boordstenen en de tegels rond het zwembad bij. Heeft u niet veel plaats? Geen zorgen, u kunt ook altijd voor een ander formaat gaan. Kleinere zwembaden zijn momenteel zelfs erg in trek!

Idealiter zet u uw zwembad op een zonnige plek, zodat u het tijdens het zwemmen niet koud krijgt. En naast een zonnige plek, kiest u ook het beste voor een beschutte plek, uit de wind en ver weg van gebladerte, stof en ander vuil.

Doe een beroep op een professional

Sommige mensen leggen zelf hun zwembad aan om zoveel mogelijk te besparen. Vrienden en familie komen dan bijeen en samen beginnen ze aan een spannend avontuur. Vergeet echter niet dat een zwembad aanleggen vrij complex en technisch is. Om onaangename verrassingen te vermijden, schakelt u dan ook het best een specialist in.

Zonder kennis en de nodige vaardigheden kan het snel misgaan. Doe dus een beroep op een gespecialiseerde onderneming en voorkom problemen. Om uw budget toch zoveel mogelijk binnen de perken te houden, is het een goed idee om meerdere offertes aan te vragen. Zwembadbedrijven zullen niet aarzelen u een aantrekkelijke prijs voor te stellen om uw project binnen te halen. Aarzel dus niet om verschillende bedrijven te vergelijken.

Administratieve formaliteiten

Een laatste puntje dat u niet uit het oog mag verliezen vóór u een zwembad aanlegt, is de wetgeving. Afhankelijk van het gewest waar u woont, gelden er andere regels. En hoewel u in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig heeft, is het altijd een goed idee u grondig te informeren. Wat de regels per gewest zijn, vindt u in dit handige overzicht van Test-Aankoop.

Onderhoud

Zodra het zwembad een feit is, is het tijd om aan het onderhoud te denken. U moet het water in uw zwembad regelmatig schoonmaken en behandelen, zodat u comfortabel kunt zwemmen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door een onderhoudscontract af te sluiten met een gekwalificeerde professional.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto