Ajusto
certificaat
15 dec. 2022

Uw woning verkopen: de verplichte certificaten

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Een woning verkopen gaat vaak gepaard met een ingewikkelde procedure. Om de rechten van de koper en verkoper te eerbiedigen, moet de verkoper namelijk verschillende documenten kunnen voorleggen. Het gaat meer bepaald om twee certificaten: het energieprestatiecertificaat (EPC) en het elektriciteitsattest.

Het energieprestatiecertificaat (EPC)

Met het EPC kennen toekomstige eigenaren de energieprestaties van een woning. Het certificaat moet bij het verkoopaanbod zitten, zodat kandidaten het energieverbruik van verschillende woningen op de markt kunnen vergelijken. Potentiële kopers moeten ook de mogelijkheid krijgen een kopie van het certificaat in te kijken.

Het EPC wordt opgesteld na een bezoek van een deskundige. De deskundige let op de thermische isolatie van de woning en het rendement van de verschillende systemen (verwarming, ventilatie, enz.). Het door de deskundige afgegeven certificaat bestaat uit twee delen:

  • De energiescore van het gebouw op een schaal van A tot G;

  • Aanbevelingen om de beoordeling te verbeteren.

Het EPC is 10 jaar geldig, behalve bij werkzaamheden die de energieprestaties van het gebouw verbeteren. Voor een nieuw dak of een nieuwe verwarmingsketel moet u het EPC bijvoorbeeld laten bijwerken.

Het elektriciteitsattest

Het elektriciteitsattest is sinds 2008 verplicht. Een erkende elektricien komt in dat geval controleren of de elektrische installatie in een woning voldoet aan de normen van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Het doel is de veiligheid van de bewoners te waarborgen. Het attest waarschuwt namelijk voor mogelijke risico's van elektrocutie en brand.

Het attest dat de deskundige na zijn of haar controle opstelt, maakt duidelijk of een installatie conform is of niet. Wanneer een woning niet conform is, heeft dat geen impact op de verkoop. Die mag gewoon doorgaan. De huidige eigenaar is ook niet verplicht de elektrische installatie in orde te brengen. Het is vooral de bedoeling dat de koper naar behoren op de hoogte wordt gebracht van eventuele problemen. Het attest moet namelijk opgenomen worden in de koopakte.

Net als bij het EPC, geeft de deskundige ook aanbevelingen. Dit attest is 25 jaar geldig, tenzij de installatie wordt gewijzigd.

Certificaten door erkende professionals

Om een elektriciteitsattest of EPC te krijgen, moet een eigenaar altijd een beroep doen op een door de overheid erkende en onafhankelijke specialist. Zo bent u er zeker van dat de certificaten betrouwbaar en deskundig zijn.

Voor het EPC vindt u een lijst van erkende deskundigen op de website van het gewest waarin u woont. Voor het elektriciteitsattest kunt u terecht op de website van de FOD Economie.

Het EPC en het elektriciteitsattest zijn essentieel voor al wie een woning wil kopen of verkopen. Een gunstig advies trekt kopers aan, die de woning dan komen bekijken. Een negatief advies kan in het slechtste geval de verkoop vertragen. Het kan ook leiden tot een heronderhandeling van de werkelijke waarde van de woning.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto