Ajusto
avantages panneaux solaires
09 aug. 2022

De voordelen van zonnepanelen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 1 minuut

Zonnepanelen zijn tegenwoordig erg in de mode. Ze zijn niet alleen mooi en relatief onopvallend, maar zorgen er ook voor dat u uw energierekening kunt verlagen! Laten we eens kijken waarom deze toestellen nu precies zo in zijn.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn toestellen die hernieuwbare energie opwekken. U kunt ze op vrachtwagens, boten, woningen en meer installeren en zo in vrijwel elke situatie gebruiken. Er zijn twee soorten: fotovoltaïsche zonnepanelen, die zonne-energie omzetten in elektriciteit, en thermische zonnepanelen, die zonne-energie omzetten in warmte.

De voordelen van thermische zonnepanelen

Wanneer de winter streng is en de koude in onze woning binnentreedt, hebben we allemaal dezelfde reflex: we zetten de verwarming op. Maar wist u dat die extra warmte niet zonder gevolgen is? De impact op onze planeet valt niet te overschatten en ook onze energierekening schiet meteen omhoog.

Thermische zonnepanelen zijn de ideale oplossing om uw woning zorgeloos op te warmen. U heeft keuze uit twee soorten thermische zonnepanelen. Het eerste type produceert warm water in een aangesloten tank. Het tweede type produceert warm water en stuurt dat rechtstreeks naar uw verwarmingssysteem. Thermische zonnepanelen zijn zowel geschikt voor radiatoren als vloerverwarming. Bovendien is het verlies tussen de opgevangen energie en de bruikbare energie verwaarloosbaar.

Een ander voordeel is dat thermische zonnepanelen erg betaalbaar zijn. Zelfs de goedkoopste toestellen warmen uw water nog voldoende op.

Als u een zwembad hebt, kunt u dat ook verwarmen met thermische zonnepanelen gebruiken. Als dat niet heerlijk is!

De voordelen van fotovoltaïsche zonnepanelen

En hoe zit het met fotovoltaïsche zonnepanelen? Deze produceren elektriciteit voor uw hele huis. Ze zijn goed voor het milieu en zorgen ervoor dat u minder last heeft van de stijgende energieprijzen. Produceert u meer energie dan u verbruikt? Dan kunt u de overschot verkopen en een extra zakcentje verdienen.

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn heel rendabel en de installatie is snel terugverdiend. Bovendien zorgen zonnepanelen ervoor dat de waarde van uw eigendom stijgt.

Wat kiest u?

Dankzij de vele subsidies is het tegenwoordig heel interessant om te investeren in zonnepanelen. Bovendien zijn ze recycleerbaar, zodat ze niet alleen uw portefeuille wat helpen, maar ook de planeet.

Kunt u niet kiezen tussen fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen? Weet dan dat er ook hybridemodellen bestaan die zowel warm water als elektriciteit produceren.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto