Ajusto
vocht huis
30 okt. 2019

Vocht in huis: oorzaken en oplossingen

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Vocht kan meerdere oorzaken hebben. Condensatie op de ramen, schimmel op de lambrisering, lucht achter het behangpapier of verf die afbladert zijn allemaal tekenen van vocht in huis.

Dat kan drastische gevolgen hebben voor uw huis, maar ook voor de gezondheid van u en uw familieleden. Om de juiste maatregelen te nemen, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem op te sporen.

Vocht in huis: de oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van vocht in huis is condensatie. Dat betekent dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is en dat het ventilatiesysteem (GMV) niet optimaal werkt. Ophopingen van vocht zijn daarbij onvermijdelijk in de koudste ruimtes van uw huis. Niet onbelangrijk om te weten: vocht kan voorkomen in allerlei gebouwen (zowel in nieuwbouw als in oude huizen).

Vocht kan ook afkomstig zijn van binnensijpelend regenwater. Water dringt dan binnen via spleten in de muur of door openingen in de dakbedekking of langs de ramen die niet goed afgedicht werden.

Wanneer de voegen en muurbekleding verslijten, kan het water ook langs daar binnendruppelen. Ook kan het vocht veroorzaakt worden door een structureel probleem. Beschadigde leidingen of dakgoten kunnen dan bijvoorbeeld zorgen voor opstoppingen en/of lekken.

De meest voorkomende oorzaak van vocht in huis is echter opstijgend vocht, vooral in oude panden en bakstenen gebouwen. Het grondwater stijgt dan via de muurfunderingen van het huis. Hoeveel vocht er in dat geval precies opstijgt, is afhankelijk van de gebruikte materialen en hoe poreus of waterdoorlatend ze zijn.

Waar komt het vocht vandaan?

Om de bron van het vocht op te sporen, kan u een simpele test doen. Kleef wat plakband (of plastiekfolie) aan uw muur. Na twee of drie dagen zullen er waterdruppels aan één kant van de folie of plakband verschijnen. Als ze langs de buitenkant zitten, wordt de hoge vochtigheid veroorzaakt door condensatie. Als de binnenkant vochtig is, zit het probleem in de muur en heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met water dat binnensijpelt.

Vocht in huis: oplossingen

Er bestaan verschillende oplossingen om verlost te geraken van vocht in huis. Zo kan u uw ventilatiesysteem optimaliseren of dubbel glas installeren wanneer condensatie de oorzaak is. Als het water via een opening of spleet binnensijpelt, is een anti-vochtbehandeling aangeraden. Is er daarentegen sprake van opstijgend vocht, dan kan een rechtstreekse harsinjectie in de muur soelaas bieden. Er bestaan ook chemische absorberende middelen of elektrische instrumenten die het vocht als het ware opzuigen.

Schakel een expert in

Om vocht in huis te bestrijden moet u van aanpakken weten. Allereerst moet u de bron detecteren. Daarvoor kan u gerust een Ajusto-specialist inschakelen. Hij beschikt over het nodige materiaal om de exacte plek te bepalen waarlangs het vocht binnenkomt. Met een gedetailleerde diagnose bepaalt hij vervolgens de oorzaak van de vochtigheid. En daarna lost hij uiteraard het probleem op.

De loodgieter zal deze werken volgens de regels van de kunst uitvoeren zodat het probleem zich niet opnieuw kan voordoen. Wist u trouwens dat uw verzekering in bepaalde gevallen kan tussenkomen om de kosten te dekken, zelfs bij preventieve behandelingen?

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto