Ajusto
soorten airconditioning
02 mrt. 2023

De verschillende soorten airconditioning

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Woont u in België en denkt u eraan om airconditioning in uw huis te installeren? Wilt u graag verschillende modellen op de markt vergelijken, maar vraagt u zich af wat het verschil is tussen een gecontroleerde mechanische ventilatie en een mechanische ventilatie met warmteterugwinning? In dit artikel leggen we u alles uit wat u moet weten over deze twee airconditioningssystemen en helpen we u bij het kiezen van het systeem dat het beste bij uw behoeften past.

Wat is een gecontroleerde mechanische ventilatie

Een gecontroleerde mechanische ventilatie, is een ventilatiesysteem dat de lucht binnenshuis verst houdt en de temperatuur en luchtvochtigheid comfortabel. Het systeem maakt gebruik van ventilatoren die de buitenlucht aanzuigen en naar binnen blazen. En dat helpt om geuren en vervuiling te elimineren. Een gecontroleerde mechanische ventilatie kan een enkele stroming of een dubbele stroming hebben, afhankelijk van of de buitenlucht rechtstreeks in het huis wordt geblazen of eerst wordt gefilterd en opgewarmd of afgekoeld.

Wat is een mechanische ventilatie met warmteterugwinning?

Een mechanische ventilatie met warmteterugwinning, is een airconditioningsysteem dat de warmte van de buitenlucht opvangt en naar binnen brengt. Het systeem bestaat uit een warmtewisselaar die tot 80% van de warmte van de buitenlucht kan terugwinnen en in een wonen kan injecteren. Een mechanische ventilatie met warmteterugwinning is bijzonder zuinig en ecologisch omdat het systeem helpt om uw energieverbruik te verlagen en broeikasgassen te beperken.

Wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen gecontroleerde mechanische ventilatie en mechanische ventilatie met warmteterugwinning schuilt hem in de manier waarop de systemen werken. Een gecontroleerde mechanische ventilatie zorgt ervoor dat de lucht binnenshuis constant wordt ververst terwijl een mechanische ventilatie met warmteterugwinning de warmte van de buitenlucht opvangt en deze naar binnen brengt. Een gecontroleerde mechanische ventilatie wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor ventilatie terwijl een mechanische ventilatie met warmteterugwinning eerder geschikt is voor verwarming en koeling.

Conclusie

Samengevat hebben de twee airconditioningssystemen elk hun eigen voordelen en nadelen. Als u op zoek bent naar een efficiënt en zuinig ventilatiesysteem, kan een gecontroleerde mechanische ventilatie een mooie oplossing voor u zijn. Als u daarentegen op zoek bent naar een ecologisch en zuinig airconditioningsysteem, is een mechanische ventilatie met warmteterugwinning een betere optie.

Het is belangrijk om te onthouden dat ze geen losstaande airconditioningssystemen zijn en dat het vaak nodig is om ze te combineren met een ander verwarmings- of koelsysteem, zoals een warmtepomp of een airconditioner.

Voordat u kiest, is het aangeraden om een professional in te schakelen. Hij of zij zal uw behoeften analyseren en u adviseren over het systeem dat het beste bij uw woning past. Door de tijd te nemen om de verschillen tussen deze twee systemen te begrijpen, kunt u een weloverwogen keuze maken en genieten van een comfortabele en zuinige airconditioning.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto