Ajusto
herschilderen
03 okt. 2021

Uw woonkamer herschilderen: voorkom onaangename verrassingen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Zin om uw interieur een opknapbeurt te geven? Soms volstaat een nieuw laagje verf om een kamer weer te doen stralen. Als u de muren van uw woonkamer wilt opfrissen of veranderen, bent u hier aan het juiste adres.

Hoe schildert u zelf de muren van uw woonkamer?

U kunt het beter meteen toegeven: het werk van een beginner zal nooit even goed zijn als dat van een gekwalificeerde specialist.

Maar als uw budget beperkt is of u er niet voor terugdeinst om zelf de handen uit de mouwen te steken, lees dan zeker verder. Misschien wordt u nog de Picasso van uw eigen muren ... Maar voor u uw creatieve geest loslaat op de muren van uw woning, neemt u het best eerst eens de verschillende stappen door.

Keuze van verf en materiaal

Welke kleuren heeft u in gedachten om uw woonkamer mee te herschilderen? Kies voor levendige kleuren zoals groenblauw voor een zeer moderne look.

Wilt u een streepje elegantie aanbrengen en tegelijkertijd het karakter van uw woning benadrukken? Dan zijn magenta of fuchsia de meest geschikte tinten. En voor wie het liever sober houdt, zijn taupe of oker het overwegen waard. Aarzel niet om uw muren in lichte kleuren te schilderen om uw kamer op te fleuren, maar ook niet om er eens eentje in een donkerdere kleur te schilderen. Zo zorgt u voor contrast en kunt u uw woonkamer groter doen ogen.

Wat de uitrusting betreft, trekken zowel beginners als leken met hetzelfde gereedschap ten strijde:

  • Een zeil of afdekfolie om de vloer te beschermen

  • Een spons om vlekken en kleine resten te verwijderen

  • Plakband (of afplaktape) om de delen af te plakken die niet geschilderd hoeven te worden

  • Een verzameling borstels: een ronde borstel om grote delen te bedekken, een platte borstel om uit te strijken, een puntkwast voor de hoeken, een radiatorkwast voor de moeilijk bereikbare plekjes en een spalter voor het effenen van oppervlakken

  • Verfrollers in schuimrubber (voor klassieke muren), met haren (voor oneffen oppervlakken), met een honingraatstructuur (voor pleisterwerk) en een radiatorroller (om moeilijke delen te bereiken)

  • Een verfbak en verfrooster

Volg deze stappen om zelf uw woonkamer te herschilderen

Heeft u het nodige gereedschap verzameld om als schilder aan de slag te gaan? Zo ja, dan is het tijd om aan de eigenlijke binnenafwerking te beginnen. Trek uw overall aan en stroop uw mouwen op. Het moment is aangebroken om uw woonkamer te herschilderen.

Bedek uw vloer met het zeil om te vermijden dat die door de verf besmeurd raakt. Plak vervolgens de plinten, schakelaars en stopcontacten van boven naar beneden af met plakband (of tape). Nu uw werkzone goed afgebakend is, neemt u de verfbak met het rooster en enkele verfrollers.

Breng op de muren een eerste verflaag aan. Laat de verf goed drogen. Als de grondlaag niet meer vochtig is, kunt u meerdere eindlagen aanbrengen. Laat elke laag tussendoor drogen. Een schilder gaat er gemiddeld 2 à 3 keer overheen om de definitieve kleur te krijgen.

Wanneer u de laatste laag aanbrengt, is het belangrijk om snel te zijn. Voor die opgedroogd is, moet u het plakband verwijderen en de afwerking met kleine kwasten uitvoeren.

Ziezo, uw werk zit erop. Maak uw materiaal schoon en berg het netjes op terwijl u wacht tot uw werk zijn definitieve vorm aanneemt. Dankzij uw doorzettingsvermogen zal uw woonkamer er over enkele uren gloednieuw uitzien.

Hoe kan het schilderwerk in uw woonkamer aan uw verwachtingen voldoen?

Het antwoord op die vraag kan in enkele woorden worden samengevat: door een gekwalificeerde specialist. Ondanks al uw inspanningen, bestaat de kans dat uw schilderwerken kleine foutjes vertonen. Verfspatten of kleuren die niet gelijk zijn, kunnen de sfeer van een woonkamer snel verknoeien.

Voor een uitstekende binnenafwerking neemt u beter geen risico's. U kunt het best een beroep doen op gespecialiseerde schilders.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto