Ajusto
hernieuwbare energie
10 jan. 2023

Subsidies voor hernieuwbare energie

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Hernieuwbare energie floreert, ook bij particulieren die zelf hun elektriciteit thuis willen opwekken. Om u te helpen, zijn er een aantal subsidies die het financiële kostenplaatje kunnen drukken, zowel voor zonnepanelen als warmtepompen en laadpalen.

Hernieuwbare energie: de federale subsidies

De installatie van zonnepanelen of een andere groene energiebron thuis brengt kosten met zich mee die zich op korte termijn duidelijk laten voelen in uw portemonnee. Daarom zijn er op verschillende niveaus subsidies om u aan te moedigen toch de stap te zetten.

Als uw woning meer dan 10 jaar oud is, uitsluitend als privéwoning wordt gebruikt en alle rekeningen op uw naam toekomen, dan kunt u gebruikmaken van een btw-verlaging vanuit de federale overheid. Onder een aantal voorwaarden kunt u uw woning dan renoveren tegen 6% btw in plaats van 21%. Hoewel deze subsidie ruimer is dan alleen maar hernieuwbare energie, geldt ze voor heel wat werken. U kunt ze dus ook gebruiken om bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen te installeren.

Ook wat laadpalen voor elektrische auto's betreft, is er een fiscaal voordeel. Wie een laadstation aankoopt en thuis laat plaatsen, kan in aanmerking komen voor een belastingvermindering tot 1.500 euro per persoon en per oplaadpunt.

Profiteer in Wallonië van de woonbonus

In 2019 heeft het Waalse Gewest de wetgeving rond zijn subsidies vereenvoudigd met de invoering van de woonbonus, die betrekking heeft op zowel renovatie- als isolatiewerken. Dankzij de bonus kunt u bijvoorbeeld financiële steun aanvragen voor de installatie van een biomassaketel of een zonneboiler, op voorwaarde dat u aan de criteria voldoet.

Sinds het najaar van 2022 kunt u ook specifieke subsidies aanvragen voor werkzaamheden die minder dan 3.000 euro kosten. Het gaat onder meer om werken om de energieprestaties van uw woning te verbeteren. Ook hier gelden er voorwaarden, en het bedrag van de subsidies varieert naargelang van uw inkomsten en uitgaven. Meer informatie vindt u op de website energie.wallonie.be.

Profiteer in Brussel van subsidies voor elk deel van de woning

De Renolution-premies van de hoofdstad omvatten meer dan tien secties, aangeduid met de letters A tot M. Elk structureel element van de woning komt dus aan bod. Het doel van de regeling is om minstens 50% van de kosten van werkzaamheden te dekken. Opnieuw gelden er voorwaarden, maar het loont de moeite om te zeggen dat de premies niet enkel van toepassing zijn op eigenaars. Ook huurders, bijvoorbeeld, kunnen premies aanvragen. Het gaat dus om een bredere maatregel die rekening houdt met verschillende soorten woningen, ook flatgebouwen, kantoren en winkels.

Renovatiepremies in Vlaanderen

Het Vlaamse Gewest lijkt op het eerste gezicht minder gul als het gaat om subsidies voor hernieuwbare energie. Zeker nu het belastingvoordeel bij dakisolatie afgeschaft is, lijkt het aanbod arm. Toch kunnen gezinnen met een laag en gemiddeld inkomen rekenen op de Vlaamse VerbouwPremie en tot 25.000 euro aan subsidies ontvangen. Onder meer zonneboilers en warmtepompen komen in aanmerking. Meer informatie vindt u op de website van de Vlaamse Overheid.

Reken op Ajusto voor al uw hernieuwbare-energieprojecten

Welk type hernieuwbare energie u ook in huis wilt halen, vertrouw altijd op gekwalificeerde professionals. Het is namelijk belangrijk dat zonnepanelen, warmtepompen en meer door specialisten worden geïnstalleerd. Aarzel dus niet om een afspraak te maken met Ajusto. Ook voor het onderhoud kunt u op ons rekenen.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto