Ajusto
renoveren terras
13 apr. 2023

5 fouten om te vermijden bij het renoveren van uw terras

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Het terras is een belangrijk onderdeel van een woning, zeker in de zomer, wanneer we het liefst zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengen. Een terras renoveren kan dan ook leuk zijn, al moet u er wel op letten dat u niet in een aantal grote valkuilen valt. In dit artikel overlopen we de meest gemaakte fouten bij het renoveren van een terras, zodat u het terras van uw dromen kunt creëren.

De huidige staat van het terras niet correct evalueren

Vóór u uw terras renoveert, moet u de staat van de ondergrond goed in kaart brengen. Als er problemen zijn met de fundering of de structuur, moeten die eerst worden gerepareerd. Negeert u ze, dan kan dat leiden tot extra kosten of een terras dat u sneller moet renoveren dan verwacht.

De verkeerde materialen kiezen

De materiaalkeuze is cruciaal voor het succes van uw terrasrenovatieproject. Het is belangrijk om hoogwaardige materialen te kiezen die bestand zijn tegen wisselende weersomstandigheden. Goedkope materialen kunnen aantrekkelijk lijken qua kosten, maar zullen minder lang meegaan. Let er ook op dat het materiaal bestand is tegen vlekken en uv-stralen om zo lang mogelijk te genieten van uw terras.

De helling van het terras negeren

Ook de helling mag u niet over het hoofd zien. Zorg ervoor dat uw terras lichtjes afloopt, zodat water makkelijk kan weglopen. Als het terras plat is, kan het water blijven staan en het oppervlak beschadigen.

Niet nadenken over de verlichting

Niets geeft een terras meer sfeer dan verlichting. En ook voor de veiligheid is het beter. Plan de verlichting al vanaf het begin van uw project om te voorkomen dat u later alles opnieuw moet doen. Opties voor verlichting zijn onder meer hanglampen, inbouwspots en zonnelampen. Denk na over de hoeveelheid licht die u nodig heeft en de locatie van de lichtbronnen.

Geen gekwalificeerde professional inschakelen

Hoewel het verleidelijk kan zijn om uw terras zelf te renoveren, kan u op lange termijn voor verrassingen komen te staan als u niet gekwalificeerd bent. Aarzel dus niet om een professional in te schakelen. Hij heeft de ervaring en kennis om u te helpen bij het kiezen van de juiste materialen, het ontwerpen van de verlichting en de installatie. Bovendien let hij erop dat uw terras volgens de veiligheids- en bouwnormen wordt gebouwd.

Conclusie

Een terras renoveren is een spannend project dat uw woning een pak meer karakter geeft. Ga echter niet overhaast te werken om problemen te vermijden. Evalueer de huidige staat van de ondergrond, kies hoogwaardige materialen, hou rekening met de helling en denk op voorhand al na over de verlichting. Werk ook met een gekwalificeerde professional. Hij zal ervoor zorgen dat uw project vlot verloopt en u nog lang van uw terras kunt genieten.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto