Ajusto
kit
17 nov. 2021

Uw badkamer opnieuw afkitten in 3 eenvoudige stappen

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

U komt de badkamer binnen en merkt dat de kit geel of zwart begint te worden. Misschien begint hij zelfs al af te brokkelen? Als dat zo is, wacht u beter niet te lang om actie te ondernemen en ernstigere problemen te voorkomen. Als u waterdichtheidsproblemen of schimmelgroei op uw tegels wilt vermijden, is het een goed idee om uw voegen opnieuw af te dichten. Wij geven enkele tips over hoe u uw badkamer helemaal kunt opfrissen!

Stap één: verwijder oude kit

Eerst en vooral wilt u de oude, versleten kit verwijderen. Om uw tegels niet te beschadigen, is het belangrijk dat u het juiste materiaal gebruikt en precies te werk gaat. Een schoon breekmes is meestal genoeg om de versleten kit te verwijderen. Plaats de top van het mes tegen de kit en beweeg langs de voeg. Met uw andere hand trekt u ondertussen de kit los. Om de klus nog makkelijker te maken, kunt u een platte schroevendraaier gebruiken.

Krijgt u de klit niet los met een breekmes en schroevendraaier? Dan kunt u de kit proberen los te maken met wat oplosmiddel. Zodra de voegen opnieuw blootliggen, kunt u de resterende kit verwijderen met een spons die u in azijn drenkt. Maak de voegen schoon en laat ze helemaal drogen voor u de nieuwe kit aanbrengt.

Stap twee: de ondergrond voorbereiden

Als precisie niet uw sterkste punt is, is het een goed idee om de wanden en vloer rond de voegen te bedekken. Zo maakt u geen vlekken en is het resultaat des te schoner en properder. Tape is bijvoorbeeld een goede manier om het werkgebied af te bakenen. Plak de tape rond de voegen en zorg ervoor dat hij mooi recht loopt.

Vergeet ook niet al het gereedschap en het materiaal klaar te leggen dat u nodig hebt wanneer u nieuwe kit spuit. Zo bent u beter georganiseerd en bespaart u heel wat tijd.

Als u uw badkamer wilt afdichten, hebt u gewoonlijk de volgende spullen nodig:

  • Een kitpistool en een siliconenkoker. In veel winkels vindt u tegenwoordig siliconenkokers met spuit, zodat u nog makkelijker kunt werken. U kunt veel beter controleren hoeveel kit u spuit, maar de kokers zijn wel duurder.

  • Een kitlepel, indien nodig, om de kit glad te strijken.

  • Een doek of spons om eventuele vlekken op tegels schoon te maken.

Derde stap: nieuwe kit spuiten

Nu de ondergrond goed is voorbereid en u al het gereedschap heeft klaargelegd, hoeft u enkel nog te spuiten! Neem uw kitpistool en begin in de hoeken voor een nauwkeuriger resultaat. Volg de voegen en strijk het geheel glad met vinger die u een beetje natmaakt, zodat u makkelijker over de kit kunt glijden. U kunt de kit ook gladstrijken met een spatel. Heeft u gemorst? Neem er dan snel uw doek of spons bij en maak schoon. Zodra u klaar bent, kunt u de tape waarmee u de ondergrond beschermde voorzichtig verwijderen. Nu moet u de kit minstens 24 uur laten drogen.

Opgelet: gebruik geen water terwijl de kit droogt. Water kan de siliconen beschadigen.

Zoals u wel al begrepen hebt, is het helemaal niet moeilijk om uw badkamer af te dichten en nieuwe kit te spuiten. Het werk gaat vlot, op voorwaarde natuurlijk dat u zich goed voorbereid. Toch wordt er voor dit soort klusjes binnenshuis vaak een professional ingeschakeld. Het afdichten vergt namelijk erg veel precisie. Een ervaren loodgieter zorgt ervoor dat het werk niet alleen aan de normen voldoet, maar ook op tijd klaar is. Bovendien bespaart een gekwalificeerde vakman u tijd en stelt hij met plezier een gratis offerte op voor de toekomstige renovatieplannen van uw badkamer.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto