Ajusto
huis renoveren
19 okt. 2020

Uw huis renoveren: hoeveel kost dat?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Wilt u uw droomhuis renoveren en een ruimte vergroten of een nieuwe ketel plaatsen? Maar wilt u eerst weten hoeveel dat kost? Met onze gids heeft u een antwoord op al uw vragen!

Hoeveel kost het om uw huis in te richten en af te werken?

Een groot deel van de Belgische woningen is minstens 50 jaar of ouder. Veel kopers kopen dan ook een huis met het idee deze te renoveren. En hoewel het idee heel interessant is, mag u toch de kosten niet uit het oog verliezen. Als u een huis aankoopt, moet u dus boven op de aankoopprijs rekening houden met de geschatte renovatiekosten.

Over het algemeen schat men dat de renovatiekosten voor een huis in België van 150 m² gemiddeld € 150.000 bedragen. Wel zijn er enkele criteria die de prijs van de huis renovatie sterk kunnen beïnvloeden en ook de duur en de omvang van de werkzaamheden bepalen.

Zo is de verbouwing van een keuken steeds een grote kostenpost. Afhankelijk van het gamma dat u wil installeren, moet u rekenen op een prijs tussen de € 4.000 voor de goedkopere modellen tot € 20.000 voor de luxemodellen. Bovendien zijn plaatsing en afwerking niet noodzakelijk inbegrepen in de prijs van de goedkopere keukens.

Ook sanitaire voorzieningen hebben een grote impact op uw budget. Als er leidingen moeten worden vervangen, moeten er namelijk onvermijdelijk ook een of meerdere muren worden opengebroken.

Wat de verwarming betreft, kost de installatie van een nieuwe verwarmingsketel tussen de € 3.000 en € 6.000, exclusief installatiekosten. Als u kiest voor groenere energie, zoals vloerverwarming (geothermie), ligt de initiële kostprijs hoger, maar de technologie rendeert al na enkele jaren! Om niet bedrogen uit te komen, is het zeker aangeraden om een beroep te doen op een gekwalificeerde en gerenommeerde specialist, des te meer omdat de werkzaamheden wel enige tijd kunnen duren.

Een gelijkvormige elektrische installatie

Als uw elektrische installatie niet aan de normen voldoet, is het sterk aangeraden om niet te beknibbelen op het te verrichten werk. U heeft trouwens maar 18 maanden na aankoop van uw huis de tijd om het wettelijk vereiste elektriciteitscertificaat te krijgen. Soms is het nodig om gleuven in de muur te maken waar elektrische kabels moeten worden vervangen. Voor dit soort werk moet u altijd een gekwalificeerde elektricien inschakelen. Hij of zij beschikt over alle kwalificaties en de juiste apparatuur om de renovatie veilig en efficiënt te laten verlopen. Om uw elektrische installatie volledig gelijkvormig te maken, moet u zeker een budget tussen de € 5.000 en € 10.000 voorzien. Aan het einde van de werkzaamheden komt een erkend controleorganisme de nieuwe elektrische installatie inspecteren en valideren als deze aan de eisen voldoet. Voor deze controle betaalt u ook nog eens € 150.

Uw dak renoveren: voor uw eigen veiligheid

Tot 30 % van alle warmte ontsnapt via het dak als dit slecht geïsoleerd is. Als u dus op zoek bent naar een investering die zeer snel rendeert, is het een goed idee om uw dak te renoveren, al is dit wel een dure onderneming. Als u uw hele dak wilt laten ombouwen, betaalt u ongeveer € 300 per veranderde vierkante meter.

Is uw dak gerenoveerd, is uw sanitair in orde en heeft u nog wat budget over om uw huis te renoveren? Dan kunt u ook met een aantal kleine en vooral goedkopere ingrepen uw huis opfleuren. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe verlichtingsarmaturen of een nieuwe likje verf. En als u dit werk liever niet zelf doet, weet dat u altijd kunt rekenen op een gekwalificeerde interieurspecialist om uw huis te renoveren.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto