Ajusto
garagedeur
22 feb. 2022

Welke garagedeur kiest u het best?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Wanneer u een garagedeur kiest, moet u op verschillende punten letten. Zo zijn niet alleen het ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid belangrijk, maar ook de mogelijkheden die uw garage biedt. Verwaarloos ook het isolatievermogen van uw garagedeur niet en natuurlijk de veiligheid.

De kanteldeur

Een kanteldeur bestaat uit één enkele deur die bij het openen onder het plafond van de garage schuift. U kunt kiezen voor een deurblad dat uitsteekt wanneer u de garage opent of een deurblad dat niet uitsteekt. Daarnaast hebben modellen met tegengewichten geen hangende rails nodig. De bediening verloopt vlot en de deur kan worden uitgerust met een extra toegang voor voetgangers. De deur kan worden geïsoleerd of gemotoriseerd. Een budgetvriendelijke oplossing dus die bovendien makkelijk te installeren is!

De openslaande garagedeur

Een openslaande garagedeur bestaat uit twee deuren die naar buiten openen en die met scharnieren in de muur zijn bevestigd, net als een poort. Met dit model verliest u geen ruimte binnen. Het is budgetvriendelijk en gemakkelijk te installeren. U kunt ook probleemloos een voetgangersdoorgang in een van de deuren inbouwen. Let wel op: als uw garage uitgeeft op de openbare weg of als uw oprit kort of niet egaal is, is het niet mogelijk een openslaande garagedeur te plaatsen. Dit type deur heeft ook een slechte thermische isolatie.

De sectionale garagedeur aan plafond

Bij een sectionale garagedeur rollen verschillende panelen over verticale en horizontale rails om vervolgens onder het plafond van uw garage te verdwijnen. De deur is geschikt voor brede garages en steekt niet uit. Binnenin verliest u bovendien helemaal geen ruimte. Sectionale garagedeuren zijn vaak verkrijgbaar in een brede waaier aan kleuren, materialen en opties, zodat u uw garage een elegante toets kunt geven. Doordat de panelen niet uitsteken, bieden sectionale garagedeuren goede thermische en akoestische isolatie. U kunt de deur ook motoriseren.

De zijdelingse sectionaaldeur

Een zijdelings garagedeur bestaat uit verticale panelen die zijdelings naar binnen schuiven. Dat doen ze via een boven- en onderrail die in de wand is gemonteerd, zodat uw plafond volledig vrij blijft. U wint met andere woorden heel wat ruimte! De panelen steken niet uit en schuiven volledig naar achteren. Bij zijdelingse sectionaaldeuren, kunt u ook een extra voetgangersdoorgang in een van de deurbladen laten inbouwen. De deur kan volledig op maat worden gemaakt. U kunt hem laten isoleren en motoriseren en dankzij de hoge weerstand, is hij extra veilig.

De roldeur

Een roldeur kan worden vergeleken met een rolluik: horizontale panelen rollen mooi op langs rails en verdwijnen in een omkasting. De omkasting kan aan het plafond worden bevestigd, of achter de bovendorpel. Het grote voordeel van een roldeur, is dat u er heel wat ruimte mee wint. De deur steekt ook niet uit en biedt een goede isolatie. Ideaal dus voor kleine of goed gevulde ruimtes.

De panelen kunnen op maat worden gemaakt en de installatie is niet moeilijk. Doordat de motor in de as is ingebouwd, is ze helemaal onzichtbaar. Het is wel niet mogelijk om een voetgangersdoorgang in te bouwen in de panelen van de roldeur. Weet bovendien goed dat u een bovendorpel van 20-40 cm moet voorzien waarachter de omkasting kan worden opgeborgen. Hoeveel ruimte u precies moet voorzien, hangt af van de hoogte van de roldeur.

Er zijn heel wat garagedeuren op de markt en het is niet altijd eenvoudig om te weten welke deur bij u past. Als u wilt dat uw deur perfect aan uw garage is aangepast, is het belangrijk om een beroep te doen op een gekwalificeerde vakman. Alleen hij kan u op basis van de mogelijkheden van uw garage, uw smaak en uw budget adviseren. Aarzel dus niet om een gratis offerte aan te vragen.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto