Ajusto
energieprestaties woning verbeteren
11 mei 2023

Hoe kunt u de energieprestaties van uw woning verbeteren?

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 1 minuut

Met de stijgende energieprijzen is het interessanter dan ooit om manieren te vinden om uw energieverbruik te verminderen. Bovendien is een energie-efficiënte woning goed voor het milieu. In dit artikel geven we u advies over hoe u de energieprestaties van uw woning kunt verbeteren.

Isoleer uw woning

Isolatie is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw woning minder energie verbruikt en meer warmte vasthoudt. Overweeg dus om uw muren, dak en ramen te isoleren. Langs daar ontsnapt namelijk de meeste warmte. Als uw woning slecht geïsoleerd is, kunt u tot 30% warmte verliezen via het dak, 20% via de muren en 15% via de ramen . Controleer dus de staat van uw isolatie en vervang die indien nodig.

Vervang uw ramen

Ramen zijn een belangrijke bron van warmteverlies. Vooral enkelvoudige beglazing is een boosdoener. Overweeg dus om uw ramen te voorzien van dubbel of drievoudig glas als dat nog niet het geval is. Zo oogt uw woning een tikkeltje moderner en bespaart u in één klap ook een pak energie.

Gebruik energiezuinige apparaten

Moderne elektrische apparaten zijn energiezuiniger dan oudere modellen. Aarzel dus niet om nieuwere modellen aan te schaffen. De energielabels op de etiketten (G tot A) kunnen u helpen om het meest zuinige model te kiezen.

Gebruik hernieuwbare energiebronnen

Hernieuwbare energiebronnen zijn een ideale oplossing om uw energieverbruik te verminderen en het milieu een handje te helpen. U heeft keuze uit verschillende mogelijkheden: zonnepanelen, biomassa of een warmtepomp. Informeer u gerust over de mogelijkheden voor uw woning of ga eens langs in een energiehuis om deze oplossingen in de praktijk te zien.

Voer een energie-audit uit

Ten slotte is het een goed idee om een energie-audit te laten uitvoeren door een professional. Een audit vertelt u namelijk wat u kunt doen om de energieprestaties van uw woning te verbeteren. Een auditor brengt de huidige energieprestaties van uw woning in kaart en berekent de impact van talloze oplossingen. Hij kijkt in welke ruimtes u het meeste verschil kunt maken en geeft advies over maatregelen. Bovendien krijgt u met zo’n audit toegang tot subsidies en dat is dan weer interessant voor de portemonnee.

Conclusie

Het is altijd een goed idee om de energieprestaties van uw woning te verbeteren. Zo helpt u niet alleen het milieu, maar ook uw energiefactuur zal dalen. Wilt u uw woning energiezuiniger maken? Aarzel dan niet om gekwalificeerde professional in te schakelen. Hij zal u begeleiden bij elke stap.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto