Ajusto
Airconditioning en luchtkwaliteit in huis
16 jan. 2024

Airconditioning en de luchtkwaliteit in huis: invloed en tips

Xavier
Door Xavier
  • Leestijd: 2 minuten

Airconditioning is meer dan welgekomen op een warme zomerdag. Weinig mensen realiseren zich echter dat airconditioning de kwaliteit van de binnenlucht kan beïnvloeden, zowel in positieve als negatieve zin. In dit artikel gaan we dieper in op dit minder bekende aspect van airconditioning en onderzoeken we hoe het de kwaliteit van de binnenlucht beïnvloedt. We reiken ook tips aan om uw woning gezond te behouden.

Hoe airconditioning de kwaliteit van de binnenlucht beïnvloedt

Airconditioning kan een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van de binnenlucht en zo ook op de gezondheid en het comfort van het hele gezin. Hieronder sommen we enkele zaken op waarmee u rekening kunt houden.

Luchtfilters

Airconditioningsystemen zijn uitgerust met filters die bedoeld zijn om zwevende deeltjes in de lucht op te vangen. We denken dan aan stof, allergenen en verontreinigende stoffen. De filters zijn essentieel om de lucht schoon te houden. U mag echter niet vergeten om ze regelmatig schoon te maken of te vervangen. Een verstopte filter kan er namelijk voor zorgen dat uw systeem minder efficiënt werkt en schadelijke deeltjes in uw woning blaast.

Droge lucht

Airconditioning kan de lucht uitdrogen en dat heeft verschillende gevolgen, onder meer voor uw gezondheid. Een droge lucht kan leiden tot een drogere huid, prikkende ogen en ademhalingsproblemen. Houd dus de luchtvochtigheid in de gaten om uw woning comfortabel en gezond te houden.

Kwaliteit van de buitenlucht

Ook de kwaliteit van de buitenlucht heeft een impact op uw woning. Als de buitenlucht verontreinigd is, zal een airconditioningsysteem met slecht onderhouden filters die verontreiniging naar binnen brengen. Dat kan dan gevolgen hebben voor uw gezondheid, des te meer als u ademhalingsproblemen heeft.

Hoe u de kwaliteit van de binnenlucht kunt optimaliseren

U kunt verschillende maatregelen nemen om de kwaliteit van de binnenlucht te optimaliseren.

Onderhoud uw airconditioning

Laat uw airconditioningsysteem regelmatig onderhouden door een gekwalificeerde professional. Hij of zij kan de filters vervangen, het toestel schoonmaken en het peil van de koelvloeistof controleren. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat uw systeem optimaal functioneert en uw binnenlucht schoon blijft.

Gebruik hoogwaardige filters

Kies voor hoogwaardige filter, zoals HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air). Die zijn speciaal gemaakt om fijne deeltjes zoals allergenen en verontreinigende stoffen op te vangen.

Controleer de luchtvochtigheid

Met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid in huis op elk moment opvolgen. Als de lucht te droog is, kunt u een luchtbevochtiger gebruiken om de vochtigheid op een comfortabel niveau te houden, meestal tussen 30% en 50%.

Ventileer correct

Zorg ervoor dat uw airconditioningsysteem correct is ingesteld en niet alleen koude lucht in uw woning blaast, maar die lucht ook laat circuleren. Het systeem moet vervuilde lucht uit uw woning blazen en die wanneer nodige vervangen door frisse lucht.

Reken op een gekwalificeerde professional

Heeft u een airconditioningsysteem en maakt u zich zorgen over de luchtkwaliteit binnenshuis? Aarzel dan niet om een gekwalificeerde professional in airconditioning in te schakelen. Hij of zij zal u helpen om uw systeem correct te onderhouden en kan u adviseren over de beste manier om uw woning gezond te houden.

Verbeter de luchtkwaliteit met onze tips

Airconditioning kan als een zege aanvoelen tijdens de zomer. Toch mag u niet vergeten om de kwaliteit van de binnenlucht in de gaten te houden. Met de tips in dit artikel weet u beter hoe u uw airconditioningsysteem kunt onderhouden en een gezonde en comfortabele binnenomgeving voor uzelf en uw gezin kunt creëren.

Aarzel niet om advies te vragen aan een gekwalificeerde professional bij twijfel. Ajusto werkt samen met verschillende airconditioningexperts die u graag helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Xavier

Geschreven door Xavier

Content specialist Ajusto