Ajusto

Onderhoud warmtepomp

Regelmatig onderhoud van uw warmtepomp is niet alleen aan te raden, het is essentieel. Net zoals uw auto regelmatig olie moet verversen om optimaal te blijven presteren, verdient uw warmtepomp dezelfde aandacht. De soepele werking en lange levensduur van uw apparatuur hangen ervan af.
Onderhoud warmtepomp

U kiest uw datum en tijdstip

U kiest een datum die u het beste uitkomt.

Lokale specialisten

Altijd een pro bij u in de buurt.

Betrouwbaarheidsgarantie

We lossen het altijd voor u op.

prijs onderhoud warmtepomp

Onderhoud warmtepomp: prijs en type onderhoud

€ 249 afdichtingscontrole door een erkend koeltechnicus inbegrepen*.

De prijs is inclusief de onderhoud van één binnenunit. Reken € 99 voor elke extra binnenunit.

Een onderhoud warmtepomp duurt ongeveer 1 uur, afhankelijk van de staat van het apparaat. Een onderhoud warmtepomp is geen reparatie. Uw apparaat moet dus in werkende staat zijn en goed toegankelijk.

  • De buiten- en binnenunits reinigen

  • Condensaatafvoer controleren

  • Temperatuur van de warmtewisselaars controleren

  • Controleer het koelmiddelcircuit op lekkage

  • Elektrische aansluitingen vastdraaien

  • Expansievat controleren

  • Filters reinigen (indien aanwezig)

  • Thermostaat controleren

Aan het einde van het onderhoud warmtepomp ontvang u een lekcertificaat van de koelmonteur.

*Er geldt een btw-tarief van 21% voor huizen die minder dan 10 jaar oud zijn.

Voordelen van regelmatig onderhoud van de warmtepomp

Hoewel een onderhoud warmtepomp niet wettelijk verplicht is, is het toch raadzaam om jaarlijks onderhoud uit te voeren. De herfst is vaak de ideale tijd voor onderhoud, net voor het koude seizoen.

1. Verhoogd rendement

Een goed onderhoud warmtepomp werkt met het hoogste rendement. Zonder ophoping van vuil en met een goed gereguleerd systeem hoeft hij niet harder te werken dan nodig is. Door verstoppingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat alle onderdelen goed werken, verminder u bovendien het risico op oververhitting, wat anders de efficiëntie zou kunnen verminderen.

2. Langere levensduur

Een regelmatig onderhoud warmtepomp kan potentiële problemen opsporen voordat ze ernstig worden. Een defect onderdeel op tijd vervangen is vaak goedkoper dan grote schade repareren.

3. Constant comfort

Een onderhoud warmtepomp zorgt ervoor dat de warmtepomp constant werkt, waardoor onverwachte temperatuurschommelingen worden voorkomen. Met het juiste warmtepomponderhoud is uw warmtepomp klaar voor zowel de warmste periodes als de koudste maanden, zodat u het hele jaar door verzekerd bent van comfort.

4. Energie besparen

Een warmtepomp die efficiënt werkt verbruikt minder energie, omdat hij geen gebreken of storingen hoeft te compenseren. Minder verbruik betekent lagere kosten. Op de lange termijn betaalt de investering in regelmatig onderhoud zichzelf terug in besparingen op uw elektriciteitsrekening.

Voordelen onderhoud warmtepomp
onderhoud warmtepomp koelspecialist

Het belang van een gekwalificeerde professional

Het is van vitaal belang om uw warmtepomp te laten onderhouden door een gekwalificeerde koelmonteur. Deze professional heeft de expertise die nodig is om mogelijke problemen op te sporen en ervoor te zorgen dat uw apparaat optimaal werkt. Bovendien kan hij u advies van onschatbare waarde geven over hoe u de efficiëntie en levensduur van uw apparatuur kunt maximaliseren. Hij is ook de enige persoon die bevoegd is om het koelgedeelte van uw installatie te beheren, zodat hij u het verplichte lekkagecertificaat kan afgeven.

Geef uw warmtepomp niet de aandacht die hij verdient. Neem vandaag nog contact op met een vakman om uw onderhoud in te plannen.

De verschillende types warmtepompen

De efficiëntie van uw warmtepomp, of het nu een lucht/lucht-warmtepomp, een lucht/water-warmtepomp, een geothermische warmtepomp of een aerothermische warmtepomp is, hangt grotendeels af van de kwaliteit van het onderhoud. Een goed onderhoud warmtepomp zorgt ervoor dat het koudemiddel efficiënt circuleert, dat het koudemiddel zijn eigenschappen behoudt en dat de buitenunit perfect werkt.

Warmtepompen gebruiken koelmiddel om calorieën uit de buitenlucht of de grond (in het geval van geothermische energie) op te vangen en in de vorm van warmte af te geven aan je huis. Deze overdracht van calorieën is essentieel voor het verwarmen van het water in je centrale verwarmingssysteem, of het nu voor radiatoren, vloerverwarming of de productie van sanitair warm water is. In het geval van omkeerbare pompen kunnen ze je huis ook koelen in de zomer.

Als je hebt gekozen voor een lucht/water-warmtepomp, hangt de efficiëntie van uw verwarmingssysteem af van een goede uitwisseling tussen de buitenlucht en de warmteoverdrachtsvloeistof. Lucht/lucht-warmtepompen daarentegen zijn afhankelijk van de circulatie van omgevingslucht door binnenunits, vaak in de vorm van splits.

De keuze van de warmtepomp hangt ook af van uw verwarmingsbehoeften en de indeling van uw huis. Geothermische warmtepompen maken gebruik van de aardwarmte in de grond, terwijl aerothermische warmtepompen de energie in de lucht benutten. Water/water-warmtepompen, die minder vaak voorkomen, maken gebruik van de warmte van grondwater of waterbronnen.

Energieverbruik is een cruciale factor. Een warmtepomp met een goede prestatiecoëfficiënt (COP) zorgt ervoor dat voor elke 1 kWh verbruikte elektrische energie, meerdere kWh thermische energie wordt geproduceerd. Dit vertaalt zich in een aanzienlijke verlaging van je energierekening.

Het is essentieel om de buitentemperatuur te beoordelen, want als de warmtepomp niet van het hogetemperatuurtype is of niet is uitgerust met invertertechnologie, kan het bij zeer koud weer moeite kosten om voldoende warmte te leveren. In dat geval kan een back-upsysteem nodig zijn, zoals een boiler of elektrische verwarming.

Een effectief onderhoud warmtepomp omvat ook het controleren van de warmtebronnen, zoals lage temperatuur-radiatoren of ventilatorconvectoren. De dichtheid van het koudemiddelcircuit is cruciaal, aangezien een vloeistoflek de efficiëntie van het systeem kan verminderen en gevolgen kan hebben voor het milieu.

Kortom, een onderhoud warmtepomp - omkeerbaar, aerothermisch, geothermisch of een ander type - is essentieel om optimale prestaties te garanderen, uw verwarmingsrekening te verlagen en de levensduur te verlengen. Een gekwalificeerde professional, zoals een verwarmingsmonteur of koelmonteur, is essentieel voor dit onderhoud en om ervoor te zorgen dat uw systeem milieuvriendelijk en zuinig blijft.

onderhoud warmtepomp specialist

Boek uw chauffagist in 3 stappen

Step 1

U kiest uw dienst en boekt online

De Pro komt in het tijdstip en maakt een gratis offerte

Step 2

Onze specialist voert de dienst uit

De Pro voert het werk volgens de offerte

Step 3

U betaalt online nadat het werk af is

U betaalt online op ons beveiligd platform zodra het werk voltooid is

Onze klanten vertellen

Onderhoud warmtepomp

Ik heb Ajusto gebruikt voor het onderhoud van mijn warmtepomp en ik ben nog nooit zo tevreden geweest over een servicebeurt. Het team was professioneel, punctueel en nam de tijd om elke fase van het werk uit te leggen. Sindsdien werkt mijn warmtepomp weer als nieuw. Hartelijk dank aan Ajusto!

Safia

Genk

Onderhoud warmtepomp

Ik maakte me al een tijdje zorgen over het onderhoud van mijn warmtepomp, maar met Ajusto heb ik eindelijk een bedrijf gevonden dat ik kan vertrouwen. De technicus was zeer bekwaam en gaf me zelfs een paar tips om de prestaties van mijn apparaat te optimaliseren. Ik kan hun diensten ten zeerste aanbevelen!

Pieter

Gent

Onderhoud warmtepomp

Onberispelijke service! Ik was eerst een beetje sceptisch, omdat ik slechte ervaringen had met andere bedrijven. Maar Ajusto veranderde mijn mening. Het onderhoud van mijn warmtepomp verliep vlekkeloos en ik heb een duidelijke verbetering in de prestaties gemerkt. Goed gedaan Ajusto!

Thierry

Kortrijk

Onderhoud warmtepomp

Ajusto was een geweldige hulp bij het onderhoud van mijn warmtepomp. Hun team is serieus, toegewijd en maakt klanttevredenheid tot een erezaak. Ik waardeerde vooral de transparantie van hun werk. Ik zou niet aarzelen om in de toekomst weer een beroep op hen te doen voor andere diensten.

Nora

Leuven

Vindt u niet wat u zoekt?


Onze klantendienst is telefonisch bereikbaar van maandag tot donderdag van 9:00 tot 17:00 uur en vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur.
Om u snel en makkelijk van dienst te kunnen zijn hebben we de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet, bekijk ze hier allemaal.

Bezoek onze blog


Voor meer informatie en inspiratie bent u altijd welkom onze blog te bezoeken, het staat boordevol nuttige artikelen of tips en trucs over onze verschillende diensten.