Ajusto

Installatie boiler

Het thermisch comfort van uw woning hangt grotendeels af van de kwaliteit van uw boiler. Om een succesvolle installatie te garanderen, is het belangrijk dat u rekent op een gekwalificeerde vakman. Doe een beroep op Ajusto voor de professionele installatie van uw boiler.
installatie boiler

Welk type boiler kiezen?

Eigenschappen

Energiebron
Werking
Energieverbruik
Installatiekosten
Gebruikskosten
Opslagcapaciteit
Levensduur
Geluidsniveau
Benodigde ruimte
Subsidiabel voor premies

KLASSIEK

Elektriciteit of gas
Elektrische weerstand
Hoog
Laag
Hoog
Variabel
10-15 jaar
Laag
Weinig
Neen

THERMODYNAMISCH

Elektriciteit
Warmtepomp
Laag
Gemiddelde (of laag inclusief premies)
Laag
Variabel
15-20 jaar
Hoog
Belangrijker
Ja

Een thermodynamische boiler verbruikt minder energie en gaat langer mee, maar heeft hogere installatiekosten en vereist meer ruimte. Hij komt ook in aanmerking voor financiële steun, in tegenstelling tot de klassieke ketel.

boiler klassiek of thermodynamisch

Het verschil tussen een klassieke boiler en een thermodynamische boiler

Een klassieke boiler gebruikt een energiebron, meestal elektriciteit of gas, om het water in een tank te verwarmen. De watertemperatuur wordt constant gehouden, zelfs als niemand het warme water gebruikt, wat leidt tot energieverlies.

Een thermodynamische boiler daarentegen, gebruikt de omgevingslucht om water te verwarmen. Het werkt volgens hetzelfde principe als een warmtepomp. De lucht wordt van buiten aangezogen en circuleert in een koelsysteem dat de warmte uit de lucht haalt. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan het water in de tank. Omdat lucht een hernieuwbare energiebron is, is de thermodynamische boiler milieuvriendelijker en minder energie-intensief dan de klassieke boiler.

Bovendien is de thermodynamische boiler (en sommige modellen van klassieke boilers met intelligente regeling) uitgerust met een temperatuurregelsysteem dat het water alleen verwarmt wanneer dat nodig is, wat energieverlies vermindert en aanzienlijke energiebesparingen mogelijk maakt. Aan de andere kant zijn de aankoopprijs en installatiekosten van een thermodynamische boiler over het algemeen hoger dan die van een klassieke boiler. Dankzij de gewestelijke subsidies heeft u de investering wel snel terugverdiend.

De voordelen van een klassieke en thermodynamische boiler

De voordelen van een klassieke boiler

Installatiegemak

Een van de eerste voordelen van een klassieke boiler is het gemak van installatie. Hij kan snel en eenvoudig worden geïnstalleerd door een ervaren professional. De installatie vereist geen grote aanpassingen aan de loodgieterij of elektriciteit, wat de kosten en overlast van de installatie vermindert.

Betaalbare kosten

Klassieke boilers zijn over het algemeen goedkoper dan andere boilers, zoals zonne- of thermodynamische boilers. Het systeem is daardoor toegankelijker voor huishoudens met een beperkt budget.

Onderhoudsgemak

Klassieke boilers hebben over het algemeen een levensduur van 10 tot 15 jaar, mits ze goed worden onderhouden. Ze zijn ontworpen met onderhoudsgemak in het achterhoofd: reserveonderdelen zijn makkelijk verkrijgbaar en de kosten vallen over het algemeen goed mee.

Betrouwbaarheid

Klassieke boilers worden als zeer betrouwbaar beschouwd, omdat ze zijn ontworpen om vele jaren probleemloos te werken. De kans dat ze in panne vallen is kleiner dan bij sommige complexere systemen, zoals zonneboilers of condensatieboilers.

Compatibiliteit met diverse energiebronnen

Klassieke boilers kunnen werken met verschillende energiebronnen, zoals gas, elektriciteit of mazout. Zo kunt u steeds de zuinigste en beste optie voor uw situatie kiezen.

De voordelen van een thermodynamische boiler

Energiebesparing

Een thermodynamische boiler gebruikt de warmte in de lucht om water op te warmen en kan zo tot 70% energie besparen in vergelijking met een klassieke elektrische boiler. Voor elke kWh elektriciteit produceert hij tussen 2 en 4 kWh warmte.

Beter voor het milieu

Een thermodynamische boiler gebruikt hernieuwbare en niet-vervuilende energiebronnen, waardoor het een milieuvriendelijke oplossing is. Bovendien stoot hij zeer weinig broeikasgassen uit, wat bijdraagt aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. Voor mensen met zonnepanelen is een thermodynamische boiler de ideale oplossing om zelfgeproduceerde elektriciteit te gebruiken.

Betrouwbaarheid en levensduur

Thermodynamische boilers zijn ontworpen om duurzaam te zijn en hebben weinig onderhoud nodig. De gemiddelde levensduur van een thermodynamische boiler is 15 tot 20 jaar.

Betere energiescore (EPC)

Een thermodynamische boiler is zo efficiënt dat hij minder energie nodig heeft om warm water te verbruiken. En dat is goed nieuws voor de energiescore van uw woning, die omhoog gaat. De aanwezigheid van een thermodynamische boiler kan een troef zijn voor mensen die hun woning willen verkopen. Steeds meer kopers letten namelijk op de energieprestaties van gebouwen en dat kan een impact hebben op de waarde ervan.

Financiële besparingen en premies

De installatie van een thermodynamische boiler leidt tot aanzienlijke financiële besparingen op energierekeningen. In feite wordt het elektriciteitsverbruik dat nodig is om het water te verwarmen aanzienlijk verminderd, wat op de lange termijn tot besparingen leidt.

Bovendien zijn er verschillende financiële hulpmaatregelen beschikbaar om de installatie van thermodynamische boilers te bevorderen. Deze hulp kan tot € 1.600 van de installatiekosten van de thermodynamische boiler dekken, waardoor de investering nog aantrekkelijker wordt.

Hier is een overzicht van de premies die worden verleend voor de installatie van een thermodynamische boiler:

  • Vlaams Gewest: de premie die door het Vlaamse Gewest wordt toegekend, kan oplopen tot € 1.080.

  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: de premie die door Brussel Leefmilieu wordt toegekend, varieert tussen € 1.400 en € 1.600 per woning, afhankelijk van het inkomen en de locatie van de woning. Het maximum (50% van het factuurbedrag) is tijdelijk opgeschort om de Brusselaars aan te moedigen om zoveel mogelijk voor dit hernieuwbare energiesysteem te kiezen.

  • Waals Gewest: de premie die door het Waalse Gewest wordt toegekend, is afhankelijk van uw inkomen en de locatie van het pand. Ze bedraagt € 500 tot € 3.000 per woning en het maximum is 70% van het factuurbedrag. Goed om te weten: tot 30 juni 2023 is het niet meer nodig om een audit van de woning te laten uitvoeren om de premie aan te vragen.

Het is belangrijk om op te merken dat de bedragen en de voorwaarden voor de premies in de loop van de tijd kunnen veranderen. Wij raden u aan om regelmatig de genoemde officiële websites te raadplegen om de meest recente informatie te krijgen en contact op te nemen met de bevoegde autoriteiten om na te gaan of u in aanmerking komt.

premies boiler

U kiest uw datum en tijdstip

U kiest een datum die u het beste uitkomt.

Lokale specialisten

Altijd een pro bij u in de buurt.

Betrouwbaarheidsgarantie

We lossen het altijd voor u op.

professional boiler installateur

De expertise van een gekwalificeerde professional

Een professional die gespecialiseerd is het installeren van traditionele of thermodynamische boilers beschikt over de nodige expertise en vaardigheden. Een gecertificeerde installateur is namelijk getraind in de verschillende installatietechnieken en is ook vertrouwd met de geldende normen, wat zorgt voor kwaliteitswerk.

Een veilige installatie conform de normen

Een gekwalificeerde professional zorgt ervoor dat de installatie van uw boiler voldoet aan de geldende normen en veiligheidsvoorschriften. Hij ziet er met name op toe dat de elektrische en hydraulische aansluitingen correct worden geplaatst en dat de veiligheidsvoorzieningen op hun plaats zitten. Door op zijn expertise te rekenen, minimaliseert u de kans op incidenten en vergroot u de veiligheid van uw woning.

Persoonlijke begeleiding

Een boilerspecialist begeleidt u gedurende het hele proces, van de selectie van het model dat past bij uw woning tot de inbedrijfstelling van het apparaat. Hij kan u adviseren over de beste opties, rekening houdend met de energiebron, capaciteit, prestaties, uw budget en verwachtingen. Hij kan u ook adviseren over de financiële hulp en fiscale regelingen waarvoor u misschien in aanmerking komt.

Service na verkoop en garantie

Door uw boiler te laten installeren door een professional, kunt u ook na de verkoop rekenen op hulp en garantie op het materiaal en de installatie. In geval van problemen, komt de installateur opnieuw langs, waardoor u met een gerust hart van uw installatie kunt genieten en u zich geen zorgen hoeft te maken om onvoorziene kosten als gevolg van een slechte installatie.

Het onderhoud van uw boiler

Een gekwalificeerde professional doet meer dan alleen uw boiler installeren. U kunt hem ook inschakelen om uw toestel regelmatig te onderhouden. Deze service zorgt ervoor dat uw toestel langer meegaat en optimaal blijft werken. Een regelmatig onderhoud van uw boiler is ook belangrijk om storingen en defecten te voorkomen en de energieprestaties van het apparaat optimaal te houden.

Denk aan uw behoefte aan warm water

Wie graag voortdurend warm water ter beschikking wil hebben, is goed geholpen met een boiler. Welk model u kiest – op gas, thermodynamisch of elektrisch – hangt af van uw warmwaterbehoefte.

In een elektrische boiler kunt u meerdere liters water opslaan. U kunt het op elk moment gebruiken, maar wie zijn energiefactuur laag wil houden, kan er bewust voor opteren om het toestel vooral tijdens te daluren te gebruiken. Een elektrische boiler neemt koud water en warmt en slaat dat vervolgens op, zodat u altijd warm water heeft.

Thermodynamische boilers gebruiken de warmte in de lucht om water te verwarmen. Ze kunnen meer warm water opslaan dan traditionele boilers én ze verlagen uw energiefactuur. Voor de installatie rekent u het best op een expert om warmteverliezen te minimaliseren en de productie van warm water te optimaliseren.

Als u minder water nodig heeft, kan een klassieke boiler een goed alternatief zijn. Die verwarmt het water enkel wanneer u er gebruikt, waardoor u geen opslagtank nodig heeft en minder elektriciteit verbruikt. Zorg er wel voor dat het toestel voldoende koud water krijgt.

Wat u ook kiest – een gasboiler, elektrische boiler of thermodynamische boiler - het is aanbevolen om een professional in te schakelen voor de installatie. Een gekwalificeerde professional kan u adviseren over het beste apparaat op basis van uw warmwaterverbruik. Hij zal de boiler ook correct installeren en de temperatuur optimaal instellen.

Wanneer u een boiler in huis haalt, mag u niet vergeten uw warm water rationeel te gebruiken. Anders loopt uw boiler te snel leeg. Een verstandig gebruik, gecombineerd met een boiler die bij uw behoeften past, helpen u uw energiefactuur te minimaliseren en de beschikbaarheid van warm water te maximaliseren.

boiler warme water

Boek uw chauffagist in 3 stappen

Step 1

U kiest uw dienst en boekt online

De Pro komt in het tijdstip en maakt een gratis offerte

Step 2

Onze specialist voert de dienst uit

De Pro voert het werk volgens de offerte

Step 3

U betaalt online nadat het werk af is

U betaalt online op ons beveiligd platform zodra het werk voltooid is

Onze klanten vertellen

Installatie boiler

De installatie van mijn nieuwe boiler is nog niet klaar maar tot nu toe gaat het goed. De prijs is goed en de vakman is erg aardig.

Gregory

Strombeek

Installatie thermodynamische boiler

Eerlijk gezegd, niets om over te klagen. Ik werd overtuigd om een thermodynamische ketel te installeren in plaats van een klassieke ketel en ik heb geen spijt van mijn keuze. Het is iets duurder in aanschaf maar met de bonussen en vooral de energiebesparing ben ik een grote winnaar!

Marc

Ohain

Installatie thermodynamische boiler

Hallo. Een snelle en efficiënte thermodynamische boiler installatieklus. Goed advies van de verwarmingsmonteur. Dank aan hem en aan Ajusto.

Marine

Grimbergen

Installatie boiler

Deze verwarmingsmonteur is echt professioneel! De installatie van mijn nieuwe ketel werd uitgevoerd volgens de hoogste standaard en in een recordtijd. Ik heb eindelijk weer warm water. Bedankt Ajusto.

Sarah

Luik

Vindt u niet wat u zoekt?


Onze klantendienst is telefonisch bereikbaar van maandag tot donderdag van 9:00 tot 17:00 uur en vrijdag van 9:00 tot 12:00 uur.
Om u snel en makkelijk van dienst te kunnen zijn hebben we de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet, bekijk ze hier allemaal.

Bezoek onze blog


Voor meer informatie en inspiratie bent u altijd welkom onze blog te bezoeken, het staat boordevol nuttige artikelen of tips en trucs over onze verschillende diensten.