Ajusto
Tips praktische en mooie tuin
20 jun. 2023

Tips voor een praktische en mooie tuin

Quentin
Door Quentin
  • Leestijd: 2 minuten

Het is niet altijd eenvoudig om een tuin te creëren die zowel mooi als praktisch is. Met onze tips ontwerpt u een buitenruimte die aan uw behoeften voldoet en tegelijkertijd een plezier voor het oog is.

Analyseer en plan uw tuin

Evalueer de indeling van uw tuin

Neem uw tuin eens grondig onder de loep en kijk waar de zonnige, schaduwrijke, vochtige of droge plekken zich bevinden. Zo weet u beter welke planten u waar kunt zetten.

Deel uw tuin in zones in

Denk na over wat u in uw tuin wilt doen: ontspannen, buiten eten, spelen met de kinderen, een moestuin aanleggen … Deel vervolgens uw tuin in verschillende zones in en let erop dat alles logisch samenhangt, zodat u een praktisch, onderhoudsvriendelijk en makkelijk toegankelijk geheel creëert.

Kies de juiste planten

Kies voor lokale en resistente planten

Geef de voorkeur aan lokale planten die gedijen in het Belgische klimaat, zodat u ze minder hoeft te onderhouden en water geven. Kies ook voor planten die resistent zijn tegen ziekten en plagen om chemische behandelingen te vermijden.

Varieer in hoogte en textuur

Speel met hoogtes en texturen om diepte en karakter aan uw tuin te geven. Combineer struiken, grassen, bloemen en klimplanten om een harmonieus en aantrekkelijk geheel te maken.

Leg paden aan en voorzie parkeerplek

Leg mooie paden aan

Met paden kunt u zich makkelijker in uw tuin verplaatsen. Kies voor praktische materialen, zoals platen, grond of kasseien, om een duurzaam en esthetisch pad te creëren.

Voorzie parkeerplaatsen

Als u een auto heeft, mag u zeker niet vergeten om een parkeerplek te voorzien. Gebruik bijvoorbeeld waterdoorlatende kasseien of grasdallen om een praktische oprit aan te leggen die uw tuin niet te veel belast.

Installeer gezellige ontspanningshoekjes

Richt een terras of eethoek in

Creëer een ruimte om te ontspannen of buiten te eten, zoals een terras of eethoek. Gebruik duurzame en esthetische materialen voor de hoek zelf, en weerbestendige en comfortabele materialen voor het meubilair.

Integreer waterelementen

Waterelementen, zoals een fontein of vijver, brengen frisheid en charme in uw tuin. Houd er wel rekening mee dat u deze waterelementen moet onderhouden en ook beveiligen als u jonge kinderen heeft.

Leef u uit met verlichting en decoratie

Verlicht uw tuin

Een goed doordachte verlichting brengt de belangrijkste elementen van uw tuin mooi naar voren, zodat u optimaal van uw buitenruimte kunt genieten, zelfs na zonsondergang. Kies voor energiezuinige en milieuvriendelijke verlichting, zoals leds of zonnelampen.

Personaliseer met decoratieve objecten

Voeg een persoonlijke toets toe aan uw tuin met decoratieve objecten zoals beelden, plantenbakken of windgongen. Kies elementen die uw stijl en persoonlijkheid weerspiegelen en die passen bij uw buiteninrichting.

Denk aan onderhoud

Kies voor duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen

Bij het ontwerpen van uw tuin, kiest u het liefst voor materialen die duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. Zo hoeft u minder tijd en energie in het onderhoud te steken.

Automatiseer besproeiing en maaien

Om uw tuin zo praktisch mogelijk te maken, kunt u overwegen om een automatisch irrigatiesysteem en een robotmaaier te installeren. Zo kunt u uw planten en gazon zonder veel moeite gezond houden. Pas het systeem aan uw behoeften en het klimaat aan om waterverspilling te voorkomen.

Schakel een gekwalificeerde professional in

Werk samen met een landschapsarchitect of tuinier

Hoewel u sommige aanpassingen zelf kunt uitvoeren, is het vaak verstandig om een gekwalificeerde professional in te schakelen. Hij kan u begeleiden en adviseren bij het ontwerpen en inrichten van uw tuin. Een landschapsarchitect of tuinier ziet er bovendien op toe dat u uw ruimte optimaal benut, de meest geschikte planten en materialen kiest en een praktische en mooie tuin creëert die past bij uw behoeften.

Conclusie

Met onze tips hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om een praktische en mooie tuin aan te leggen. Aarzel desalniettemin niet om een gekwalificeerde professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat het werk correct en veilig wordt uitgevoerd. Een expert kan u begeleiden en adviseren tijdens het hele proces, zodat u tijd bespaart en kostbare fouten vermijdt.

Quentin

Geschreven door Quentin

Content specialist Ajusto